Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecká ministerka obrany zrušila cestu do USA pre prípad terorizmu v armáde

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/Laurent Gillieron/Keystone)

BERLÍN - Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová zrušila tohtotýždňovú cestu do Spojených štátov pre vyšetrovanie prípadu príslušníka nemeckej armády podozrivého z terorizmu. Informovalo o tom dnes jej ministerstvo.

Dôstojníka Franca A., ktorého meno nezverejnili v súlade s nemeckými zákonmi na ochranu súkromia, zatkli minulý týždeň pre podozrenie, že vystupoval ako sýrsky utečenec v spolkových krajinách Bavorsko a Hesensko, aby mohol podniknúť teroristický útok proti migrantom. "Ministerka sa v prvom rade sústreďuje na súčasné stíhanie nadporučíka Franca A. z Illkirchu," uviedlo ministerstvo obrany vo vyhlásení.

Vyšetrovanie podozrení voči tomuto dôstojníkovi Bundeswehru prevzala nemecká Spolková prokuratúra so sídlom v Karlsruhe. Podľa slov jej hovorcu jestvuje podozrenie, že pripravoval závažný násilný trestný čin ohrozujúci štát, čo je formulácia využívaná nemeckými orgánmi činnými v trestnom konaní obvykle pri vyšetrovaní aktivít teroristického charakteru.

Podozrivý z terorizmu pôsobil ako príslušník Bundeswehru vo francúzskom meste Illkirch. Prvýkrát sa dostal do pozornosti úradov, keď si pred niekoľkými mesiacmi na toaletách na letisku vo Viedni ukryl ilegálnu pištoľ, ktorá však bola objavená. Nemeckého nadporučíka rakúske úrady dočasne zatkli, keď si ju išiel vyzdvihnúť. Potom ho však prepustili. Mediálna organizácia Redaktionsnetzwerk uviedla, že rezort obrany v Berlíne má indície o tom, že Franco A. patril do menšej teroristickej bunky v ozbrojených silách, ktorá mohla mať až piatich členov.

Generálny inšpektor Bundeswehru, generál Volker Wieker dnes pre tlačovú agentúru DPA pripustil, že sa zistili nezrovnalosti v skladových zásobách munície a že voči Francovi A. jestvuje podozrenie z odcudzenia munície, ktorá sa mala využiť na cvičení pod velením podozrivého. Ministerka obrany Von der Leyenová v liste príslušníkom Bundeswehru v reakcii na odhalenie pripustila, že v nemeckej armáde sú systémové problémy, ktoré treba riešiť. Spomenula tiež svoje rozhodnutie prepustiť vysokopostaveného príslušníka armády v súvislosti s prípadom šikanovania nováčikov. Dvaja seržanti sú podozriví zo slovných útokov na nováčikov pri výcviku a neprimeraných trestov.

Ministerka uviedla, že tieto incidenty ukazujú, že v armáde nie je zhoda v tom, čo je pravicový extrémizmus a primerané zaobchádzanie s vojakmi. Von der Leyenová mala v USA naplánované stretnutia na stredu 3. mája. Tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na nemeckú políciu a hlavnú prokurátorku Nadju Niesenovú už 27. apríla informovala, že nemecká polícia zatkla vojaka, ktorý vystupoval ako sýrsky utečenec, a urobila tak pre podozrenie, že plánoval v bavorskom meste Hammelburg teroristický útok, z ktorého následne mali byť obvinení cudzinci.

Prokuratúra vo Frankfurte nad Mohanom vtedy potvrdila zatknutie 28-ročného príslušníka nemeckej armády pre obvinenia z prípravy násilného trestného činu. Prokurátorka Niesenová na tlačovej konferencii uviedla, že Nemec vystupoval ako sýrsky utečenec na dvoch miestach v spolkových krajinách Hesensko a Bavorsko, a to v roku 2015 a začiatkom roka 2016. Neskôr dokonca dostával štátne príspevky a ubytovali ho v domove pre utečencov, hoci nerozprával po arabsky.

Jeho plán útoku bol motivovaný xenofóbiou, napísali minulý týždeň miestne médiá. V súvislosti s vyšetrovaním 27. apríla približne 90 policajných príslušníkov prehľadalo 16 budov v Nemecku, Rakúsku a vo Francúzsku. Skonfiškovali mobilné telefóny, laptopy a dokumenty, dodala prokuratúra vo Frankfurte.

Viac o téme: TerorizmusArmádaNemeckoSpojené štátyUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu