Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nemeckom otriasa škandál: Armáda spomína na Tretiu ríšu, prehliadka objavila skrytú hrôzu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Predmety oslavujúce nacistickú armádu našli vyšetrovatelia aj v ďalších nemeckých kasárňach. V Nemecku sa tak rozrastá škandál pravicového extrémizmu vojakov, z ktorých jeden zrejme plánoval aj teroristický útok.

V budove armády v meste Donaueschingen na juhozápade Nemecka objavili experti vitrínu s prilbami príslušníkov nacistických jednotiek. V rovnakom areáli sa našla aj vyzdobená miestnosť pripomínajúca éru wehrmachtu. Snímky urobené inšpekciami dostalo na stôl ministerstvo obrany. Informoval o tom dnes server Spiegel Online.

Nedávno bola na francúzsko-nemeckej základni v Illkirch odhalená izba s namaľovanými nacistickými vojakmi v hrdinských pózach. Neskôr sa tu našla aj strelná zbraň s vyrytým hákovým krížom.

Na základni slúžil zatknutý 28-ročný nemecký nadporučík Franco A., ktorý je podozrivý z prípravy teroristického útoku, ktorý chcel zvaliť na migrantov. Preto sa na konci roka 2015 nechal v Nemecku registrovať ako sýrsky utečenec, ale úrady jeho podvod a dvojitý život odhalili. Nelegálne si tiež zohnal zbraň a podľa vyšetrovateľov odcudzil z armádnych zásob zhruba tisíc kusov munície.

Nemecké médiá upozornili, že nadriadení Franka A. mali už pred niekoľkými rokmi jasné indície o jeho extrémizme, ale nijako rázne nezakročili. Historik, ktorý na žiadosť armády posudzoval vojakovu magisterskú prácu, totiž konštatoval, že nejde o odborný text, ale rasistickú výzvu. Franco A. v práci varoval pred miešaním rás, prisťahovalectvom, ktoré označoval za genocídu, alebo pred emancipáciou žien, v ktorej videl ohrozenie rodiny a tým aj oslabenie národa.

Nemecké médiá naznačujú, že okolo Franka A. mohla existovať skupina až štyroch podobne zmýšľajúcich vojakov. Hovorca ministerstva obrany nedávno uviedol, že v súčasnosti existuje podozrenie voči 280 vojakom, že sú pravicovými extrémistami. Nemecká armáda má zhruba 177.000 členov. V rokoch 2012 až 2016 ich kvôli pravicovému radikalizmu 18 muselo odísť.

Kvôli rozrastajúcemu sa škandálu rastie tlak na ministerku obrany Ursulu von der Leyen z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej. Ministerka kvôli kauze dokonca zrušila dvojdňovú návštevu Spojených štátov a namiesto nej zavítala do Illkirch. Armáda nedávno riešila aj problémy so šikanovaním.

Viac o téme: VojakExtrémizmusWehrmachtNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu