Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Militanti z hnutia Taliban zaútočili na hotel s cudzincami: Zahynuli najmenej štyria ľudia

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP)

KÁBUL - Pri útoku militantov afganského hnutia Taliban na hotel v metropole Kábul, v ktorom bývajú cudzinci, prišli v noci na dnes o život všetci traja útočníci. Zahynul aj jeden policajt a ďalší utrpel zranenia, uviedol policajný zdroj pre tlačovú agentúru DPA.

Afganská televízia Tolo s odvolaním sa na zdroj z hotela uviedla, že žiaden z hostí nebol zabitý ani zranený. Policajný hovorca avizoval tlačovú konferenciu neskôr v priebehu dňa. Bezpečnostné sily zasiahli niekoľko hodín po začiatku útoku, ku ktorému došlo okolo 2.00 h miestneho času. Reportér DPA hlásil okolo 6.00 h prestrelku s tým, že cez zátarasu, na ktorej zastavili novinárov, prešlo najmenej päť tankov a dva obrnené vozidlá. Vojenský konvoj znova odišiel okolo 8.00 h. Podľa médií boli na mieste afganské i zahraničné špeciálne jednotky.

Militanti z hnutia Taliban
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Cieľom útoku bol zjavne hotel Northgate neďaleko medzinárodného letiska, v ktorom bývajú aj pracovníci zmluvných firiem americkej armády. Od hotela bolo najskôr počuť výbuch a hovorca Talibanu následne tvrdil, že ozbrojenci hnutia tam odpálili bombu v nákladnom vozidle, aby následne vtrhli dnu a zabili alebo zranili viac ako 100 nepriateľov. Taliban často zveličuje správy o svojich "úspechoch".

Militanti z hnutia Taliban
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ubytovacie zariadenia využívané cudzincami sú opakovane terčom útokov vzbúrencov v Afganistane. Hotel Northgate, typické zariadenie svojho druhu v Kábule, poskytujúce zahraničným pracovníkom ubytovanie s bezpečnostnými opatreniami, sa nachádza neďaleko leteckej základne Bagrám a cieľom útoku bolo už najmenej raz, v júli 2013. Podľa novín New York Times vtedy zahynuli štyria alebo piati strážcovia i piati útočníci.

Viac o téme: útok KábulTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu