Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Taliban dobyl ďalší okres, dlho sa z toho netešili: Armáda ho takmer okamžite získala späť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Po niekoľkých dňoch ťažkých bojov obsadili dnes afganskí talibovia strategicky dôležitý Chánábád, ďalší z piatich okresov v severoafganskej provincii Kundúz. Informujú o tom svetové agentúry s odvolaním sa na miestne oficiálne zdroje.

Hovorca provinciálnej polície Muhammad Bahedž pre AP uviedol, že vzbúrenci z hnutia Taliban zaútočili na tamojšie veliteľstvo z rôznych strán a smerov. Agentúra DPA dopĺňa, že islamistickí vzbúrenci potom vztýčili na námestí svoju zástavu.

Bezpečnostné sily však na znovuzískanie Talibanom dobytého územia plánujú podniknúť vojenskú operáciu. Obsadenie zmienenej oblasti potvrdil dnes aj hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid. Minulý rok Taliban nakrátko dobyl rovnomennú metropolu provincie Kundúz, po protiofenzíve vládnych síl sa však musel stiahnuť. 

Kundúz patrí k najnepoddajnejším provinciám afganského severu. Už niekoľko tamojších okresov je v súčasnosti pod plnou alebo čiastočnou kontrolou islamistických fundamentalistov z Talibanu.

Armáda dobyla od talibov strategický okres Chánábád na severe Afganistanu

Vládne jednotky dobyli v noci nadnes späť strategický okres Chánábád v severoafganskej provincii Kundúz, ktorý v sobotu ráno padol do rúk islamistickým fundamentalistom z hnutia Taliban. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

"Afganské sily dokázali prevziať kontrolu nad mestom Chánábád, v ktorého administratívnom stredisku už talibovia stihli včera vztýčiť aj svoju vlajku," nechal sa počuť člen provinčnej rady v Kundúze mulla Abdulláh. 

Hovorca provinciálnej polície Hidžratulláh Akbarí doplnil, že Taliban zničil kľúčový most spájajúci Kundúz s Tadžikistanom a tromi afganskými okresmi - Imám Sáhib, Dašte Arčí a Kálezál. Premávka cez most je podľa hovorcu momentálne uzavretá. Talibovia vlani dokonca nakrátko dobyli rovnomennú metropolu provincie Kundúz - po protiofenzíve vládnych síl sa však musel stiahnuť.

Viac o téme: TalibanKundúzChánábád
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu