Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Mali v pláne teroristické útoky na americkú ambasádu: Polícia im klepla po prstoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

JOHANNESBURG - Z plánovania teroristických útokov na americkú ambasádu v Juhoafrickej republike (JAR) a židovské zariadenia v tejto krajine sú podozriví bratia-dvojčatá (23), ktorých v nedeľu zadržali príslušníci útvaru osobitého určenia juhoafrickej polície a ktorých dnes mali predviesť pred sudcu, aby rozhodol o uvalení väzby. Prerokovanie kauzy odročili podľa tlačovej agentúry DPA na 19. júla.

Súrodenci sú podľa miestnych médií vnímaní ako osoby blízke teroristickej organizácii Daeš. Veľvyslanectvo USA v JAR 4. júna dôrazne varovalo amerických občanov pred hrozbou teroristických útokov v tejto krajine. Americká vláda mala podľa vtedy zverejneného varovania informácie o možných útokoch teroristických skupín v blízkej budúcnosti, a to predovšetkým na miesta, na ktorých sa vo väčšom počte zdržiavajú občania USA, napríklad na nákupné centrá v Johannesburgu alebo Kapskom Meste.

O dva dni neskôr zverejnili aj podobné varovanie britskej vlády, ktoré upozorňovalo, že terčom zrejme plánovaných útokov by sa mohli stať luxusné nákupné zóny a strediská v Johannesburgu a Kapskom Meste. Podľa britskej vlády existovala "zvýšená hrozba teroristických útokov v celosvetovom meradle proti záujmom Británie a jej občanov zo strany skupín a jednotlivcov motivovaných konfliktom v Iraku a Sýrii". Varovanie z Londýna vyzývalo na zvýšenú ostražitosť a upozorňovalo na všeobecne zvýšené ohrozenie cudzincov v JAR.

Juhoafrická republika doteraz nepatrila medzi štáty s výskytom islamistického terorizmu. Má iba nepočetnú moslimskú populáciu a na jej území sa v minulosti neprejavili žiadne militantné skupiny podobného typu.

Viac o téme: TerorizmusDvojčatáJuhoafrická republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu