Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Austrálii po prvý raz usvedčili osobu z posielania bojovníkov do Sýrie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SYDNEY – V Austrálii dnes po prvý raz usvedčili osobu z regrutovania a posielania bojovníkov do Sýrie. Verdikt v prípade padne v auguste, informovala agentúra AP.

Hamdi Alqudsi (42) na dnešnom pojednávaní v Sydney, na Najvyššom súde Nového Južného Walesu, vyhlásil, že sa necíti byť vinný. Bol usvedčený z regrutovania siedmich bojovníkov (od júna do októbra 2013), ktorí odcestovali z Austrálie do Sýrie, kde sa pridali k Frontu an-Nusra a ďalším odnožiam teroristickej siete al-Káida. Najmenej dvaja z týchto bojovníkov v Sýrii zahynuli.

Alqudsi zo Sydney, invalidný dôchodca s dvoma ženami uznanými na základe islamského práva, rezervoval letenky do Turecka a organizoval plán cesty pre regrútov. Prokuratúra sa spoliehala na zachytenú telefonickú komunikáciu v angličtine a arabčine. Alqudsi telefonoval aj s Mohammadom Alim Baryaleim, ktorý bol v Austrálii najvyššie postaveným členom teroristickej skupiny Daeš. V roku 2014 zahynul v Sýrii.

Alqudsiho obhajca Scott Corish pred súdom argumentoval, že jeho klient si myslel, že muži išli do Sýrie s humanitárnym cieľom. Podľa prokurátora Davida Staehliho však porotu nepresvedčil o tom, že by telefonáty medzi Alqudsim a Baryaleim boli o humanitárnej práci.

Zali Burrowsová z tímu Alqudsiho obhajcov povedala, že jej klient "prijíma verdikt, ale vždy bude trvať na svojej nevine". Predstavitelia bezpečnosti nedávno odhadli, že na Blízkom východe bojuje za Islamský štát 110 Austrálčanov.

Viac o téme: BojovníciSýriaAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu