Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Experti varujú: Teroristické ohrozenie je reálne kvôli tejto zásadnej veci

Migračné trasy
Migračné trasy (Zdroj: IB Times)

HAAG - Džihádisti z Daeš využili podľa informácií holandských protiteroristických zložiek mnohokrát migračné trasy do Európy. Počas leta a jesene 2015 pricestovali zo Sýrie cez Turecko a Grécko do členských krajín Európskej únie, aby v nich viacerí požiadali o azyl, vyplýva z informácií, ktoré dnes v Haagu zverejnil v najnovšej bezpečnostnej analýze tamojší protiteroristický úrad a ktoré sprostredkovala tlačová agentúra DPA.

S odvolaním sa na informácie tajných služieb sa v dokumente píše, že sa v Európe zdržiavajú alebo sú na ceste na starý kontinent desiatky bojovníkov Daeš. Ide o džihádistov pod velením Daeš v Sýrii, ktorých podporujú členovia lokálnych teroristických buniek. Nebezpečenstvo ďalších teroristických útokov v Európe v blízkej budúcnosti je preto podľa holandských expertov realistické.

Zo správy nie je zrejmé, o koľko osôb ide a do ktorých krajín pricestovali. Migračné trasy však šéf spomínanej inštitúcie Dick Schoof vzhľadom na ich aktuálne uzavretie označil za už nezaujímavé.

Viac o téme: HrozbaDaešMigračné trasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu