Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Novoročný ohňostroj v Belgicku je ohrozený, môžu za to plánované teroristické útoky!

Polícia v Bruseli zintenzívnila bezpečnostné opatrenia Zobraziť galériu (4)
Polícia v Bruseli zintenzívnila bezpečnostné opatrenia (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Na viacerých miestach Bruselu malo dôjsť počas silvestrovskej noci k teroristickým útokom. Po raziách a viacerých domových prehliadkach zatkli v Belgicku dvoch ľudí, ktorí čelia obvineniu z plánovania spomínaných útokov. Policajti súčasne zhabali propagandistické materiály extrémistickej organizácie Daeš, vojenské oblečenie a počítač. Zbrane ani výbušniny však nenašli.

V Belgicku chytili dvoch džihádistov: Plánovali teroristické útoky na Nový rok!

Jedna zo zadržaných osôb je považovaná za plánovača operácií, ktorý mal navyše na starosti nábor nových osôb na realizáciu teroristických útokov, druhá je podľa zdrojov prokuratúry vnímaná ako ich realizátor alebo spolupáchateľ, informovala tlačová agentúra DPA. Ďalšie štyri osoby, ktoré zadržali v uplynulých dňoch po raziách v Bruseli, v provincii Flámske Brabantsko a pri meste Liege, sú medzičasom opäť na slobode.

Novoročný ohňostroj v Belgicku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V Belgicku platí aktuálne druhý najvyšší stupeň pohotovosti v súvislosti s hrozbou teroristických útokov, ktorá je tak vnímaná ako možná a pravdepodobná. Polícia v Bruseli zintenzívnila bezpečnostné opatrenia. Pred komisariátmi by mali byť ozbrojení policajti, uviedol pre tamojší verejnoprávny rozhlas a televíziu RTBF šéf polície v západnej časti metropoly krajiny Johan de Becker. Navyše by policajti nemali už patrolovať sólovo, ale najmenej v dvojiciach, v ktorých bude minimálne jeden z príslušníkov ozbrojený.

Novoročný ohňostroj v Belgicku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Prvý muž bruselskej radnice Yvan Mayeur by v stredu večer mal rozhodnúť, či sa v meste uskutoční tradičný ohňostroj. Ako sa vyjadril pre denník Le Soir, nechcel by predčasne rozhodnúť o tejto otázke a všetko zrušiť, nechcel by navyše prispieť ani k psychóze miestnych občanov. Súčasne upozornil, že ani prípadné odrieknutie podujatia nebude znamenať, že by ulice Bruselu zívali počas silvestrovskej noci prázdnotou, ale práve naopak.

Nemecko zakázalo utečencom novoročné ohňostroje: TOTO je ten pravý dôvod!

Novoročný ohňostroj v Belgicku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

RTBF nedala zatknutie dvojice do súvislosti s novembrovými teroristickými útokmi v Paríži, ktorých strojca žil v bruselskej štvrti Molenbeek.

Viac o téme: BruselNový rokDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu