Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Desivý odkaz vodcu al-Káidy: Vyzýva na teroristické útoky na mestá Západu

Ajman Zawáhirí
Ajman Zawáhirí (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Vodca teroristickej organizácie al-Káida Ajman Zawáhirí vyzval mladých moslimov v Spojených štátoch a ďalších západných krajinách, aby v nich uskutočnili útoky. Apeloval tiež na väčšiu jednotu medzi militantmi, informovala dnes agentúra Reuters.

"Vyzývam všetkých moslimov, ktorí môžu ublížiť krajinám križiackej koalície, aby neváhali. Musíme sa teraz zamerať na presunutie vojny do srdca domov a miest križiackeho Západu a konkrétne Ameriky," vyhlásil Zawáhirí na zvukovej nahrávke, ktorú dnes zverejnili na internete.

Šéf al-Káidy navrhol mladým moslimom na Západe nasledovať príklad bratov Carnajevovcov a Kouachiovcov, ktorí spáchali útoky na bostonskom maratóne, respektíve redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. Nie je jasné, kedy nahrávka so Zawáhirím vznikla, odkazy na stále živého vodcu Talibanu mullu Muhammada Umara však naznačujú, že má najmenej dva mesiace. Umarovu smrť oznámila afganská vláda koncom júla.

Zawáhirí zopakoval svoj postoj k skupine Islamský štát (IS) v tom, že ju neuznáva ako kalifát, ktorý táto organizácia vyhlásila na obsadených územiach, avšak nevylučuje možnosť spoločného boja proti západným a sekulárnym silám v Iraku a Sýrii. Rovnako sa vyjadril na audiozázname zverejnenom minulú stredu.

Bývalý egyptský lekár Zawáhirí na novej nahrávke súčasne vyzval na jednotu islamistických militantnými skupín v Sýrii a Iraku, kde západnými krajinami vedená koalícia podniká nálety na ciele IS, priznal však, že by ju bolo ťažké dosiahnuť. V tejto súvislosti navrhol vytvorenie nezávislého súdu riadiaceho sa islamským právom na riešenie sporov.

Viac o téme: Al-KáidaAjman Zawáhirí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu