Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO Vzkriesenie veľkej vojny: Najúspešnejšia operácia Talibanu za 14 rokov, po odchode NATO

Príslušníci Talibanu a miestni muži v Kundúze. Zobraziť galériu (3)
Príslušníci Talibanu a miestni muži v Kundúze. (Zdroj: SITA/AP)

KÁBUL - Bojovníkom Talibanu sa v pondelok podarilo dobyť prvú provinciálnu metropolu v priebehu 14 rokov, odkedy ich invázia Spojených štátov pripravila o moc v krajine. Koordinovaný útok trval iba jediný deň a mesto Kundúz sa ocitlo v rukách povstalcov. Afganskí vojaci preto dnes začali ofenzívu zameranú na znovu získanie tohto kľúčového bodu.

Islamský štát pripravuje globálnu apokalypsu: Tajný dokument odhalil besné plány teroristov

"Do mesta boli vyslané posily," uviedol regionálny policajný hovorca. "Už sme dobyli späť provinčný policajný úrad a provinčnú väznicu," dodal. Hovorca neposkytol ďalšie podrobnosti, ani počty obetí či ranených. Niektoré zdroje však uvádzajú minimálne 34 zabitých Talibancov.

Taliban v Kundúze.
Zobraziť galériu (3)
Taliban v Kundúze.  (Zdroj: SITA/AP)

Bojovníci z afganského hnutia Taliban dobyli v pondelok počas veľkej ofenzívy mesto Kundúz, metropolu rovnomennej provincie ležiacej v severnom Afganistane. Zároveň z tamojších väzníc oslobodili stovky trestancov, uviedol spravodajský server BBC.

Povstalecké oddiely na mesto zaútočili ešte pred svitaním a pomerne rýchlo sa v ňom zmocnili kľúčových budov, pričom ďalej postupovali smerom k letisku. Afganská vláda vyhlásila, že sa chystá podniknúť ofenzívu na opätovné získanie mesta, kam už vyslala vojenské posily, pričom boje s militantmi v meste aj naďalej pokračujú, uviedla agentúra DPA.

Kundúz sa tak stal prvou provinčnou metropolou, ktorej sa Taliban zmocnil po svojom zosadení, ku ktorému prispela americká vojenská intervencia v roku 2001. Mesto má zároveň aj strategický význam, keďže je dôležitým dopravným uzlom severnej časti Afganistanu.

"S dobytím policajného areálu a úradu guvernéra v Kundúze padla do našich rúk celá provincia a naši bojovníci teraz postupujú smerom k letisku," uviedol včera hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid prostredníctvom správy zverejnenej na sociálnej sieti Twitter.

VIDEO Vzkriesenie veľkej vojny:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mesto Kundúz už tento rok Taliban napadol druhýkrát. Toto strategicky situované mesto kedysi patrilo medzi najbohatšie v Afganistane. Taliban sa podľa afganských úradov spojil s ďalšími povstaleckými skupinami zo severu krajiny a spoločne zosilnili útoky v tomto predtým pokojnom regióne.

Prielom do provinčného hlavného mesta predstavuje problematický medzník v takmer 14 rokov trvajúcom povstaleckom boji v Afganistane, ktorý prepukol, keď Spojenými štátmi vedená koalícia zahraničných a afganských síl zvrhla v roku 2001 vládu radikálneho islamského hnutia Taliban.

Pomocná misia OSN v Afganistane evakuovala v pondelok ráno svoje sídlo v Kundúze krátko potom, čo útok začal. "Presunul sa na iné miesto v rámci Afganistanu," povedal agentúre Reuters hovorca OSN Dominic Medley, ktorý odmietol spresniť, o aké miesto ide.

Afganským silám sa síce podarilo vytlačiť Taliban z väčšiny územia, ktoré obsadil počas tohtoročnej zosilnenej ofenzívy, ale útok na Kundúz je nepríjemným zvratom. "Je to určite prvý veľký prielom do provinčného hlavného mesta od roku 2001," povedal analytik Medzinárodnej krízovej skupiny (ICG) Graeme Smith. "Dusia afganské sily zo všetkých strán, vyzerá to veľmi chmúrne," dodal.

Bojová misia Spojených štátov a Severoatlantickej aliancie oficiálne vypršala ku koncu minulého roka. Od 1. januára si koalícia ponechala v Afganistane len 13-tisíc vojakov, zatiaľ čo v roku 2011 ich v tejto ázijskej krajine bolo 140-tisíc. USA sa do konca roka 2015 chystajú stiahnuť ďalších svojich ľudí tak, aby v Afganistane zostalo len 5 500 Američanov.

Viac o téme: AfganistanTalibanKundúz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu