Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Švajčiarsky ornitológ utiekol islamským teroristom z džungle: Na slobodu sa presekal mačetou!

Lorenzo Vinciguerra Zobraziť galériu (5)
Lorenzo Vinciguerra (Zdroj: YouTube)

MANILA - Lorenzo Vinciguerra, ktorého pred dvomi rokmi na juhu Filipín uniesla islamistická skupina Džamáa abú Sajjáf, je na slobode. Mužovi sa podarilo ujsť počas bojov, ktoré vypukli medzi islamistami a vládnou armádou na ostrove Jolo.

K odvážnemu úteku sa Švajčiar odhodlal, keď vládne sily ostreľovali tábor radikálov v blízkosti mesta Patikul v provincii Sulu, kde bol držaný. Lorenzo Vinciguerra odvážne schmatol mačetu a pri úteku posekal jedného z veliteľov radikálov a tí ho vzápätí postrelili. Prieskumníci filipínskej armády ho neskôr našli v džungli a odviedli do bezpečia.

Počas zotavovania v nemocnici, keď mal Švajčiar zabalenú hlavu v obväze a bol zoslabnutý, vyjadril úľavu a radosť z toho že, že môže konečne stráviť Vianoce so svojou rodinou. Súčasne vyjadril obavy o svojho spoločníka Ewolda Horna, ktorého islamisti naďalej zadržiavajú. „Hovoril som s ním a požiadal ho, aby utiekol spolu so mnou, ale on odmietol s tým, že má problémy so zubami a ďalšie neduhy,“ povedal Vinciguerra o zoslabnutom rukojemníkovi pre Huffington Post.

Švajčiarsky ornitológ utiekol islamským
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

O Holanďana sa podľa slov Švajčiara väznitelia starali dobre a on z nich vycítil, že by možno chceli začať nový život. „Odložte zbrane a vyjdite z džungle,“ tlmočil svoju poslednú správu Vinciguerra reportérovi.

Švajčiarsky ornitológ utiekol islamským
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Muž je momentálne v rukách polície a na bezpečnom mieste. V dohľadnom čase sa uskutoční aj jeho prevoz do vlasti. Holanďan, ktorý bol zadržaný spolu  s ním, je však ešte stále v rukách islamistických ozbrojencov.

Švajčiarsky ornitológ utiekol islamským
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Skupina Džamáa abú Sajjáf vznikla v 90. rokoch na ostrove Basilan, pričom jej vedenie vyzvalo na väčšinovo katolíckych Filipínach na džihád. Teroristi postupne v bojoch prišli o svojich lídrov a jej členovia sa vydali na cestu extrémizmu a kriminality.

Filipínski rebeli sa ukrývajú v džungli
Zobraziť galériu (5)
Filipínski rebeli sa ukrývajú v džungli  (Zdroj: YouTube)

Washington zaraďuje Džamáa abú Sajjáf medzi teroristické skupiny a obviňuje ju z útokov na americké sily, zahraničných misionárov a turistov na juhu Filipín. Skupina, ktorá je inšpirovaná sieťou al-Káida, má momentálne asi 400 príslušníkov rozdelených do šiestich frakcií. Väčšinou ide o ozbrojených farmárov, pričom časť z nich zadržiava rukojemníkov. Práve výkupné získané výmenou za ich prepustenie tvorí veľkú časť príjmov skupiny. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu