Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Američania skúmajú zápisník ručne písaný Usámom bin Ládinom

Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin

WASHINGTON - Medzi dokumentmi, ktoré americké špeciálne komando našlo v dome šéfa Al-Kájdy v pakistanskom Abbottábáde, je aj zápisník ručne písaný Usámom bin Ládinom. To, že do neho poznámky písal skutočne teroristický vodca, podľa agentúry Reuters potvrdila analýza rukopisu.

Dokument, ktorý médiá označujú tiež ako denník, príručku alebo poznámkový blok, teraz dôkladne skúmajú americkí experti. Podľa jedného z nich si do neho bin Ládin písal poznámky o taktike alebo možných cieľoch teroristických útokov. Boli medzi nimi aj plány na útoky na železnicu v USA, ku ktorým malo dôjsť na desiate výročie atentátov z 11. septembra 2001.
    

V jednej časti denníka vraj tiež bin Ládin vypočítaval, koľko Američanov musí ešte zabiť, aby donútil Spojené štáty na stiahnutie z arabských krajín. Došiel pritom vraj k záveru, že malé útoky nestačí, ale sú potrebné rozsiahle akcie, ktoré si vyžiadajú tisíce obetí.
    

V objekte, v ktorom Američania bin Ládina začiatkom minulého týždňa zastrelili, špeciálne komando námorníctva USA zabavilo okrem písomných dokumentov aj počítače a disky DVD. Materiály teraz nepretržite analyzuje mimoriadny tím odborníkov.
    

O časť získaných informácií sa Spojené štáty podľa tvrdenia západných protiteroristických činiteľov už podelili s vládami niekoľkých ďalších krajín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu