Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Španielsko zasiahli storočné dažde: Prívaly vody si už vyžiadali prvé obete

Starší manželia zahynuli, keď sa ich auto prevrátilo v prudkých lejakoch a záplavách, ktoré vo štvrtok postihli juhovýchod Španielska.
Starší manželia zahynuli, keď sa ich auto prevrátilo v prudkých lejakoch a záplavách, ktoré vo štvrtok postihli juhovýchod Španielska. (Zdroj: TASR/Atlas via AP)

MADRID - Starší manželia zahynuli, keď sa ich auto prevrátilo v prudkých lejakoch a záplavách, ktoré vo štvrtok postihli juhovýchod Španielska. Zlé počasie spôsobilo chaos v doprave a vyžiadalo si aj zatvorenie škôl, čo sa dotklo státisícov žiakov. S odvolaním sa na predstaviteľov záchranných služieb o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Manželia, obaja sedemdesiatnici, zomreli, keď ich vozidlo strhla a odplavila voda rýchlo sa valiaca po ceste v meste Caudete, približne 100 kilometrov juhozápadne od Valencie. Lejak zapríčinil zmätok na cestách aj na ďalších miestach a prerušil verejnú dopravu. Spôsobil tiež vyliatie neďalekej rieky Clariano z brehov, takže záplavová voda zatopila domy a vynútila si evakuáciu obyvateľov z okolitých oblastí.

Zábery zverejnené miestnou meteorologickou službou AVAMET zachytávali, ako autá v obci Moixent odnáša rýchlo prúdiaca voda. Prívaly vody zatopili aj blízke mesto Ontinyent, ktoré leží na brehu rieky Clariano a zažilo najvýdatnejšie dažďové zrážky od začiatku ich zaznamenávania v roku 1917. "Žiadame obyvateľov o maximálnu obozretnosť. Nevystavujte sa nebezpečenstvu fotografovaním a nešoférujte," varovala radnica mesta Ontinyent na Twitteri.

Úrady v regióne Valencia vyhlásili červený, teda najvyšší stupeň pohotovosti. Oznámili, že nariadili zatvorenie škôl v 84 obciach a mestách, čo postihlo vyše 255.000 žiakov. Miestne úrady v susednom regióne Murcia takisto z dôvodu hustých lejakov nariadili zatvorenie všetkých škôl, čo platí pre štvrtok a piatok. Zatvorená je aj univerzita. Prudké dažde a silný vietor bičujú juh regiónu Valencia, sever provincie Alicante a Murciu a toto počasie bude zrejme pokračovať aj v piatok, oznámila meteorologická služba Aemet.

Viac o téme: ZáplavySmrťManželiaDaždeLejakyŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu