Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tajfún Damrey stále neustáva: VIDEO 50 obetí, izolované štvrte a skaza na každom kroku

Skaza vo Vietname Zobraziť galériu (3)
Skaza vo Vietname (Zdroj: SITA/AP Photo/Hau Dinh)

HANOJ - Počet obetí na životoch, ktoré si vo Vietname vyžiadal tajfún Damrey, stúpol najmenej na 49, pričom nezvestných je stále 27 ľudí a dážď neustáva. Ide o jednu z najhorších prírodných katastrof v krajine v poslednom čase. Podľa agentúry DPA o tom v pondelok informoval vietnamský Národný výbor pre pátranie a záchranu.

Provincia Khanh Hoa, kde sa nachádza populárne letovisko s plážami Nha Trang, hlásila 23 mŕtvych. "Čelíme zrejme najhoršej skaze," vyhlásil v nedeľu na krízovom zasadnutí minister poľnohospodárstva a rozvoja vidieka Nguyen Xuan Coung. Za posledný týždeň zaznamenali v regióne 1479 milimetrov zrážok a časti mnohých miest sú zaplavené vodou, ktorá dosahuje výšku 1,5 metra, pričom niektoré štvrte sú úplne izolované.

Skaza vo Vietname
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hau Dinh)

Tajfún vážne postihol aj Hoi An a jeho starobylú štvrť Staré mesto, takže v ňom uviazli tisíce turistov. Zaplavilo tiež Hue, metropolu dávnej ríše. Keďže hustý lejak neprestával ani v pondelok, miestne priehrady sa takmer úplne zaplnili a hrozí ich pretrhnutie, varovali úrady.

Tajfún zničil približne 23.000 domov a 40.000 ďalších poškodil, popretŕhal elektrické vedenie a vyvracal stromy. Potopilo sa desať nákladných lodí a takmer 1300 rybárskych člnov. Damrey dorazil do Vietnamu len niekoľko dní pred blížiacim sa stretnutím  svetových lídrov na konferencii Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v pobrežnom meste Danang, kde podľa meteorológov hrozia záplavy a zosuvy pôdy.

Prezident USA Donald Trump má pricestovať na toto stretnutie lídrov v piatok 10. novembra, zúčastniť sa ho majú takisto čínsky prezident Si Ťin-pching a ruský líder Vladimir Putin, približuje agentúra DPA.

Skaza vo Vietname
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hau Dinh)

Viac o téme: TajfúnVietnamHanojPrírodná katastrofa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu