Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hurikán Irma dorazil a bičuje Floridu: NAŽIVO Prvé obete, ľudia trpia, zákaz vychádzania

Hurikán Irma Zobraziť galériu (8)
Hurikán Irma (Zdroj: SITA/AP Photo/Wilfredo Lee)

KEY WEST - Hurikán Irma dorazil dnes na Floridu, kde zasiahol západ ostrovov Florida Keys. Sila vetra, ktorý hurikán Irma sprevádza, dosahuje maximálnu rýchlosť až 215 kilometrov za hodinu. Informovalo o tom americké národné centrum pre hurikány (NHC) hodinu popoludní.

Stred hurikánu už dorazil do Key West a postupuje z juhu k západnému pobrežiu Floridy rýchlosťou asi 15 kilometrov za hodinu. Floridské ostrovy najskôr o siedmej ráno miestného času (asi 13:00 SELČ) zasiahol severný okraj oka hurikánu, kde je podľa agentúry AFP vietor najsilnejší. Hurikán je teraz na stupni štyri z päťstupňovej škály. Jeho účinky sa na juhu Floridy prejavujú už niekoľko hodin.

V Key West zaplavila ulice morská voda zdvihnutá hurikánom. Už v sobotu večer miestného času (v nedeľu ráno SELČ) bol hlásený výskyt prvého tornáda 50 kilometrov severne od Miami, v lokalite Fort Lauderdale. Obyvatelia pociťovali už skôr silný vietor, v niektorých miestach voda zaplavila ulice. Bez elektriny už je asi 430.000 domácností.
 
Meteorológovia v noci na dnešok upravili odhad postupu hurikánu Irma. Pôvodne sa predpokladalo, že jeho oko pôjde cez východné pobrežie Floridy. Teraz sa bude zrejme pohybovať po západnom pobreží. Aj tak sa ale jeho účinky prejavia na počasí po celom polostrove, pretože hurikán dosahuje šírky až 640 kilometrov. Aj šestimiliónové Miami tak môžu zasiahnúť nebezpečne silné vetry. Najnovšie sa hurikán očakáva v pondelok v zátoke Tampa Bay, ktorá nezažila silný hurikán od roku 1921 a obýva ju až tri milióny ľudí. Meteorológovia varujú prímorské oblasti pred vlnami, ktoré by mohli byť až 4,5 metrov vysoké.
 
Vysielanie naživo americkej stanice CNN
 

Zmena predpovedí postupu hurikánu si vyžiadala evakuáciu na poslednú chviľu, čo mnohí kritizovali. "Päť dní nám hovorili, že to pôjde po východnom pobreží a teraz 24 hodin dopredu povedia, že to zasiahne západ. Tak neviem, za čo sú platení," posťažoval si podnikateľ Jeff Beerbohm z mesta St. Petersburg. Dôsledky hurikánu Irma, ktorý už si v predchádzajúcich dňoch vyžiadal cez 25 obetí v Karibiku, môžu byť najhoršie v historii Floridy. Zatiaľ najsilnejším hurikánom, ktorý tento americký štát zasiahol, bol hurikán Andrew. Ten v roku 1992 dorazil na predmestie Miami s vetrami o rýchlosti až 265 kilometrov za hodinu.
 
Miami začína byť pod vodou

Ľudia na karibských ostrovoch si vydýchli

Obyvatelia karibských ostrovov Svätý Bartolomej a Svätý Martin, ktoré sa spamätávajú z ničivého hurikánu Irma, pocítili dnes úľavu po tom, ako sa nepotvrdili obavy z ďalšieho úderu v podobe hurikánu Jose. Agentúra DPA uviedla, že stred cyklóny nakoniec túto oblasť počas uplynulej noci (miestneho času) obišiel po trase ležiacej severnejšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Pre Svätý Bartolomej a severnú časť Svätého Martina, ktoré sú zámorskými územiami Francúzka, predtým platil najvyšší stupeň meteorologickej výstrahy.
 
Hurikán Irma dorazil a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wilfredo Lee)
Tzv. oko hurikánu Jose sa v čase odvolania tejto výstrahy nachádzalo 125 kilometrov severne od Svätého Martina. Podľa francúzskej meteorologickej služby sa tak prejavy búrky na uvedených ostrovoch obmedzili na vietor s rýchlosťou 60 kilometrov za hodinu a morský príboj s vlnami do výšky troch metrov.
 
Úrady v severnej časti Svätého Martina vyhlásili v sobotu zákaz nočného vychádzania s cieľom minimalizovať riziká pre obyvateľov a ich majetok po tom, ako danú oblasť zasiahol pred niekoľkými dňami hurikán Irma. Ostrov rozdelený na francúzsku a holandskú časť utrpel veľké materiálne škody, pričom sa objavili aj správy o rabovaní. Francúzska vláda vyhlásila Svätý Martin, ako aj susedný Svätý Bartolomej za územia postihnuté katastrofou a vyslala na tieto ostrovy policajné posily. V súvislosti s hurikánom Irma hlásili z francúzskych zámorských území celkove najmenej deväť obetí na životoch.
 

Vyše milión obyvateľov bez elektriny

Viac ako milión odberateľov elektriny na Floride pocítilo výpadky v dodávkach spôsobené silným hurikánom Irma, ktorý zasiahol dnes južnú časť tohto amerického štátu. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na vyjadrenia predstaviteľov energetického podniku Florida Power & Light Company.
Hurikán Irma dorazil a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/John Huston via AP)
Na celom území Floridy bolo podľa nich dnes ráno miestneho času bez elektriny takmer 1,1 milióna odberateľov. Prevažná časť tohto počtu pripadala na južný okres Miami-Dade, zatiaľ čo zvyšné výpadky boli hlásené z okresov Broward a Palm Beach.
 

Florida zásoby má

Floridské úrady v očakávaní ničivého hurikánu Irma vytvorili mimoriadne rezervy vo forme 3,2 miliónov litrov vody, 67 kamiónov naplnených jedlom a 24.000 nepremokavých plachet. Federálna vláda dodá naviac do postihnutých miest ďalšie milióny litrov vody, 11 miliónov kusov baleného jedla a 700 kaziet s potrebami pre kojence. Oznámila to agentura AP.

Ešte pred príchodom hurikánu uvoľnil štát Florida 77 miliónov dolárov na bezpečnostné opatrenia a prípravu zásob. Či budú stačiť, ukáže sa podľa záchranárov až po odoznení kalamity. Zásoby potravín a vody sa naviac k potrebnýcm môžu dostaať až po niekoľkých dňoch.

Dopravné nehody ako dôsledok

Hurikán Irma dnes dorazil na Floridu, kde udrel na západ ostrovov Florida Keys. Informovalo o tom americké Národné stredisko pre hurikány (NHC). Živel teraz postupuje k severu pozdĺž západofloridského pobrežia, jeho sila sa znížila zo štvrtého na tretí stupeň. Dopravné nehody spôsobené víchorom si vyžiadali tri obete, v Tampe a Miami platí zákaz nočného vychádzania.

Macron navštívi zdevastovaný ostrov

Macron navštívi v utorok francúzsky karibský ostrov Svätý Martin. Stane sa tak v čase, keď jeho vláda čelí kritike za nedostatočné zvládanie tamojšej prírodnej katastrofy. Minister vnútra Gérard Collomb uviedol, že prezidentské lietadlo prinesie na ostrov pomoc.

Viac o téme: FloridaHurikán Irma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu