Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spúšť po tornáde, ktoré sa prehnalo Nemeckom: VIDEO Zničené domy a zablokované cesty

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA/AP/DPA)

VIERSEN - Extrémne počasie zasiahlo v stredu vo večerných hodinách nemeckú spolkovú krajinu Severné Porýnie-Vestfálsko. V časti mesta Viersen zostalo po tornáde poškodených 40 až 50 domov. Mnohé cesty a železnice boli neprejazdné. Napríklad diaľnica 61 smerom od holandských hraníc, či trať medzi Venlo a Mönchengladbachom. Výška škody je zatiaľ neznáma.

MIMORIADNA SPRÁVA Nemeckom sa prehnalo tornádo: VIDEO Výnimočný stav

Vrchný okresný policajný komisár Klaus Junker (57) pre nemecký denník Bild uviedol, že búrka sa prihnala medzi 17.50 a 18.00 h. Na ulice popadalo veľa stromov. Niekoľko očitých svedkov natočilo nebezpečný prírodný jav na svoje mobilné telefóny. Na videách vidno, ako silné tornádo vynieslo do vzduchu zmes piesku, pôdy a niekedy aj krúp.

Podľa úradov sa počas vyčíňania živlu zranila jedna osoba (23). "Vodič vystúpil z auta a pokúsil sa odstrániť konáre z cesty. Vtedy ho však zasiahol iný konár a vážne ho zranil. Skončil v nemocnici," informoval Junker. Ľahko sa zranil aj hasič, ktorý bol zasiahnutý elektrickým prúdom. Špekulácie o možných ďalších zranených osobách sa nepotvrdili.

Spúšť po tornáde, ktoré
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/DPA)

Na pomoc obyvateľom vyrazilo množstvo záchranárov aj hasičov. S príchodom tmy však museli svoju misiu prerušiť. Odstraňovanie škôd a čistenie tak pokračovalo od dnešného rána. Pozitívom bolo, že žiadna zo 40 až 50 budov nebola staticky narušená a všetci poškodení mohli stráviť uplynulú noc doma, vyplýva zo správ tlačovej agentúry DPA a Západonemeckého rozhlasu (WDR). Väčšina večer uzavretých ulíc a tratí bola od rána už opäť otvorená.

Spúšť po tornáde, ktoré
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/DPA)

Akú výšku škody dosiahnu, zatiaľ nevedia úrady odhadnúť. Taktiež nie je presne jasné, aká bola sila vetra pri tornáde. Podľa meteorológa z nemeckej meteorologickej služby v Offenbachu by sa dala dodatočne posúdiť práve z napáchaných škôd. Predpoklady sú medzi 180 až 252 km/h. V tomto roku ide údajne už o šieste tornádo, ktoré sa Nemeckom prehnalo.

Spúšť po tornáde, ktoré
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/DPA)

Tornáda sa môžu v princípe vyskytnúť po celej Zemi okrem polárnych oblastí, ale aj výskyt pri rovníku je zriedkavý. Najčastejšie sa s nimi stretávame v USA, ale relatívne časté sú aj v Kanade, Japonsku, Austrálii, západnej Európe, južnej Afrike a severnej Argentíne. Z hľadiska času dňa vznikajú tornáda najmä neskoro popoludní a večer. Môžu mať priemer niekoľko metrov, ale aj kilometrov. Zopár sme ich zaznamenali už aj na Slovensku.

Extrémy v počasí

Meteorológ Peter Jurčovič sa v rozhovore pre Topky pred pár rokmi vyjadril, že všetky neočakávané vplyvy počasia spôsobuje tepelná energia. "Energiu nemožno zničiť, energia len mení svoju podobu, a tak na jednom konci zemegule sa tá energia transformuje na výrazné zosilnenie vetra (hurikány, tajfúny, tornáda), na druhom konci zase dochádza k výraznému otepleniu alebo k extrémnemu zosilneniu zrážkovej činnosti. Treba si uvedomiť, že čím je teplejší vzduch, tým viac vodnej pary sa doňho vyparí, tým sú oblaky mohutnejšie a tým aj silnejšia zrážková činnosť."

Straty na životoch či majetku sú dôsledkom, ktorý ľudstvo vníma zrejme najsilnejšie, aj keď si často neuvedomujeme, čoho sú dôsledkom. "A keďže stále dochádza k otepľovaniu, tak máme tie extrémy počasia stále častejšie a sú aj silnejšie a prichádzajú náhle, nečakane a spôsobujú stále väčšie škody, a to aj na takých miestach, kde sa dlhé desaťročia nič zvláštne nedialo."

Viac o téme: NemeckoPočasieTornádoBúrkaŠkodyBudovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu