Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Extrémne počasie v Rumunsku: Vyčíňala silná búrka, vyžiadala si najmenej osem obetí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Albert Cesare/The Montgomery Advertiser via AP)

TEMEŠVÁR - Silná búrka, ktorá v nedeľu zasiahla západnú časť Rumunska, si vyžiadala najmenej osem obetí, pričom ďalších 67 ľudí utrpelo zranenia. Informovali miestne úrady.

Vietor, ktorý dosahoval rýchlosť až sto kilometrov za hodinu, váľal stromy, strhával strechy a ničil autá. V niektorých oblastiach tiež prerušil dodávky elektriny a pitnej vody. "Nikto nás nevaroval. Predpoveď počasia hovorila len o daždi," vyjadril sa pre televíziu Digi 24 primátor Temešvára Nicolae Robu.

Extrémne počasie v Rumunsku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Cornel Putan)

Jeden človek v Temešvári prišiel o život po tom, ako naňho spadol billboard, informovala hovorkyňa Generálneho inšpektorátu pre výnimočné situácie Elena Megherea. Ďalších ľudí zabili padajúce stromy alebo konáre.

Extrémne počasie v Rumunsku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Cornel Putan)

Úrady obyvateľov postihnutých oblastí varovali, aby sa zdržiavali doma a vytiahli zo zásuviek elektrické prístroje. Ak už musia ísť von, majú sa vyhýbať stromom a najmä zdržiavať sa čo najďalej od stĺpov vysokého napätia.

Na miesto dorazil aj premiér

Rumunský premiér Mihai Tudose odcestoval dnes do západnej časti krajiny spustošenej počas nedeľňajšej víchrice, v dôsledku ktorej zahynulo osem ľudí a približne 140 ďalších utrpelo zranenia. Ako napísala agentúra AP, Tudose cestuje do postihnutého mesta Temešvár po kritike zo strany rumunského prezidenta Klausa Iohannisa. Ten obvinil zodpovedné úrady, že včas nevarovali obyvateľstvo pred ničivou búrkou sprevádzanou prudkým vetrom, ktorý v nárazoch dosahoval až 100 kilometrov za hodinu.

Mimoriadne silná búrka v nedeľu postihla vyše 200 obcí a dedín. Víchor prevracal autá, odnášal strechy, vyvracal stromy a stŕhal elektrické vedenie. Nicolae Robu, starosta Temešváru, kde prišlo o život päť ľudí, povedal, že sa o príchode búrky dozvedel iba krátko pred jej príchodom.  Výčiny počasia nasledovali po niekoľkých dňoch vysokých teplôt v regióne. Búrka sa vytvorila v západnom Rumunsku a postupovala smerom na sever.

Viac o téme: BúrkaBukurešťRumunskoTemešvár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu