Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ničivé tornádo v USA: Kamióny na strechách a evakuácia českých hokejistov!

Tornádo zanechalo po sebe rozsiahle škody Zobraziť galériu (5)
Tornádo zanechalo po sebe rozsiahle škody (Zdroj: SITA)

OKLAHOMA CITY - Americký štát Oklahoma po necelých dvoch týždňoch opäť zasiahlo tornádo. V meste Oklahoma City a jeho okolí živel udrel v piatok večer miestneho času. Hlásených je deväť mŕtvych, mnoho ľudí je ale zranených a vznikli aj značné materiálne škody.

Ošetrených muselo byť na 50 ľudí, z ktorých dvaja sú v kritickom stave. Kvôli tornádu bol tiež odložený hokejový zápas AHL, kde hrajú okrem iného aj Česi a Slováci. Nikomu z nich sa nič nestalo. Búrkový útvar, ktorý Oklahomu zasiahol, sa podľa agentúry Reuters skladal z niekoľkých tornád. Podľa amerických médií oblasť Oklahoma City zasiahlo od piatku celkom päť tornád, v ktorých víchor sprevádzaný krupobitím dosahoval rýchlosť 145 kilometrov za hodinu.

Prerušenou dodávkou prúdu je postihnutých na 86 00 domácností. Guvernérka Mary Fallinová povedala, že búrka postihla veľmi zaľudnenú oblasť a udrela vo chvíli, keď bola na cestách silná premávka. Víchor vraj obracal na strechu aj kamióny.

Starosta Oklahoma City Mick Cornetto vyhlásil, že "z dôvodov, ktoré mu nie sú jasné, sa vydalo na cesty mnoho ľudí, čo vytvorilo krajne nebezpečnú situáciu". Pripísal to strachu, ktorý je v ľuďoch po udalostiach z 20. mája, kedy tú istú oblasť zastihlo silné tornádo, ktoré zabilo 24 ľudí. "Ešte pochovávame deti a obete, emócie sú stále veľmi silné," povedal starosta.

Kvôli tornádu bol prerušený aj duel finále Západnej konferencie v play-off hokejovej AHL medzi miestnym tímom Barons a celkom Grand Rapids Griffins. "Hráči i fanúšikovia boli nejaký čas evakuovaní v podzemných garážach. Všetci, vrátane českých hráčov Petra Mrázka, Andreja Nestrašila (Grand Rapids) a obranca Davida Musila (Oklahoma), sú v poriadku. Odložený zápas by sa mal hrať dnes v noci," uviedol server isport.cz.

V Oklahoma City je po piatku zničených veľa áut pozdĺž hlavnej diaľnice a podľa diaľničnej hliadky je niekoľko vodičov nezvestných. Policajti tiež našli u jedného z áut na diaľnici mŕtve telá ženy a jej dieťaťa. Mnoho ľudí bolo zranených pri zrážkach automobilov, diaľnica bola kvôli nebezpečenstvu pre dopravu uzavretá.

Letisko v Oklahoma City bolo evakuované a úrady nariadili cestujúcim, aby sa schovali v podzemnom tuneli. Zrušené museli byť aj všetky lety. Záchranné práce brzdia povodne. Meteorologická služba teraz pre Oklahomu odvolala pohotovosť týkajúcu sa tornáda, ale ponechala v platnosti výstrahu kvôli hroziacim záplavám. Vyzvala občanov, aby sa nevydávali na cesty. Nepriaznivú predpoveď služba vydala na dnešok pre štáty Ohio a Mississippi.

Fallinová vyjadrila obavy o osud mesta Moore, ktoré bolo už 20. mája zasiahnuté veľmi silným tornádom. Víchor o rýchlosti 320 kilometrov za hodinu mesto ničil 40 minút. Spojené štáty ročne zasiahne v priemere 1200 tornád. Najčastejšie sú nimi postihnuté vnútrozemské štáty s rozsiahlymi planinami, teda Texas, Oklahoma a Kansas. Silná tornáda ale pozná aj prímorská Florida.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu