Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Český Krnov spustošilo tornádo: Strhlo desiatky striech a zranilo osem ľudí!

Obyvatelia ostali bez striech nad hlavou Zobraziť galériu (2)
Obyvatelia ostali bez striech nad hlavou (Zdroj: YouTube)

KRNOV - Hasiči v Krnove v noci plachtami provizórne zaistili strechy poničené silným vetrom. Údajné tornádo zničilo strechy na viac ako 40 budovách. Osem ľudí utrpelo ľahké zranenia. Búrka vyvracala aj stromy a poškodila okolo 25 hektárov lesa, krízový štáb Krnova preto kvôli nebezpečenstvu úrazu zakázal vstup do zničených lesov. Dnes to oznámili starostka mesta Alena Krušinová a hovorca krnovského mestského úradu Dita Círová. Meteorológovia budú počas dopoludnia na mieste skúmať, či v meste naozaj bolo tornádo.

"Musíme poďakovať hasičom. Tri desiatky ľudí pracovali v noci na zabezpečení striech. Hasiči priviezli 130 plachiet a 116 ich použili. O 05:00 boli všetky strechy prikryté. Bol to koncert," povedala starostka. Do najviac poničenej časti Kostelec mesto dopoludnia pristaví kontajnery. Ľudia začnú upratovať. Havarijné čaty energetickej spoločnosti už od rána na mieste pracujú na obnovení dodávok elektriny.

Počas noci na mieste pracovalo 120 hasičov z jednotiek profesionálnych a dobrovoľných hasičov z celého Moravskosliezskeho kraja. "Prírodný živel si vyžiadal osem zranených osôb, predovšetkým ľahšieho charakteru, zranenia bola ošetrené na mieste. Iba dvaja muži z Kostelca skončili v nemocnici s podozrením na vážnejšie zranenia rúk a hlavy," povedal hovorca hasičov Petr Kůdela. Policajná hovorkyňa Soňa Štetínska oznámila, že nad zasiahnutou oblasťou bude dnes ešte lietať policajný vrtuľník, ktorý bude monitorovať situáciu a prípadne pátrať po ľuďoch v neprístupných terénoch.

Do opráv striech sa podľa neho pustili ako vycvičení hasiči-lezci, tak ich kolegovia. K rýchlejšiemu odvíjaniu plachiet pomáhala výšková technika. Strechy osvetľovali ako z áut, tak špeciálnymi svetlami z cisterien, halogénmi, a tiež špeciálnymi balónovými svetlami. "Ak to majitelia nezvládli vlastnými silami, hasiči im pomáhali aj s odpratávaním trosiek zo záhrad. Krnovu už prialo v noci na stredu počasie, bolo sucho a teplo, zhruba 20 stupňov Celzia," opísal situáciu.

Zákaz vstupu do lesov sa týka oblasti vymedzenej Bezručovým vrchom, Kosteleckou strelnicou, bývalým domovom pre seniorov na Ježníku a spojnicou ulíc Stará Ježnická a Ježnická, uviedol Ivan Vrátnik z krnovskej lesnej správy. Podľa jeho predpokladu bude zákaz platiť minimálne mesiac. Lesy ČR zakázali vstup do lesov v okolí Býkova-Láryšov.

Zatiaľ nie je jasné, čo škody v Krnove spôsobilo. Mohlo sa jednať o vietor sprevádzajúci búrku. Podľa starostky to ale bolo tornádo. Tak jej jav popísali hasiči. "Naša stanica merajúca vietor v Krnove nič nezaznamenala. Vyrážame na miesto. Podľa spôsobu, ako vznikli škody, budeme snáď schopní jav popísať," povedal Pavel Lipina z ostravskej pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Tornádo je silne rotujúci vír so zhruba vertikálnou osou, ktorý sa aspoň raz dotkne zeme a je dosť silný, aby na nej mohol spôsobiť škody. Môže sa vyskytnúť pri silnejších i slabších búrkach, pri slabších máva spravidla menšie ničivé účinky. Meteorológovia priamo tornáda predpovedať nevidia, dajú sa predpovedať len búrky.

Naozaj ničivé tornádo sa nad českým územím vytvorí podľa odborníkov zhruba raz za desať rokov. Posledné veľmi silné tornádo bolo zaznamenané v júni 2011, kedy spustošilo okrajovú časť Pardubíc Staré Čívice. Škody sa vyšplhali na desiatky miliónov korún. Podobnú skúsenosť majú z júna roku 2004 v Litovli na Olomoucku.

Správ o vzniku tornád nad územím štátu meteorológovia v posledných rokoch zaznamenávajú čím ďalej viac. Tvrdí však, že je to ale skôr kvôli zvýšenému záujmu verejnosti, nie klimatickým zmenám, a tiež tomu, že ľudia majú viac možností jav vyfotografovať.

Ničivá smršť lámala stromy a strhávala strechy

Tornádo V Krnove

Tornádo v Krnove 2

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu