Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vyčíňanie tornáda na americkom Stredozápade: Bilancia obetí stúpla na 14!

Tornádo zanechalo po sebe rozsiahle škody Zobraziť galériu (5)
Tornádo zanechalo po sebe rozsiahle škody (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Bilancia obetí vyčíňania tornáda v Oklahome a susedných štátoch amerického Stredozápadu stúpla v sobotu na 14, z toho sú dve deti.

Úrady v Oklahome potvrdili smrť deviatich osôb, z ktorých päť je ešte neidentifikovaných. Zo susedného štátu Missouri hlásia tri obete, ktoré zahynuli počas záplav vyvolaných prudkými dažďami, píše agentúra Reuters.
      
Guvernér štátu Missouri Jay Nixon v piatok v štáte vyhlásil stav ohrozenia a vyzval obyvateľov, aby sa vyvarovali pobytu či prejazdu cez zaplavené oblasti a pozorne sledovali predpovede, aby sa stihli uchýliť do bezpečia.
      
Upozornil, že situácia v postihnutých regiónoch je v dôsledku výdatných dažďov a búrok stále nebezpečná, keďže mnoho riek a potokov sa rozvodnilo.
      
Meteorologická služba v oblasti zrušila medzičasom varovanie pred tornádami, stále však v oblasti hrozia záplavy a prudké búrky.
      
S priemerne 1200 tornádami ročne sú Spojené štáty krajinou, ktorá je tomuto fenoménu vystavená najviac na svete, a to najmä stredná časť ich územia, kde sa točia vzdušné prúdy.
      
V sobotu sa začala aj sezóna uragánov nad Atlantickým oceánom, ktoré ohrozujú najmä východ USA, Mexický záliv a Karibik. Podľa expertov tento rok by sezóna mohla byť obzvlášť búrlivá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu