Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Dažďová smršť v Japonsku zabila dvoch ľudí a narušila dopravu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOKIO - Najväčším japonským ostrovom Honšu sa v utorok prehnala prudká víchrica sprevádzaná dažďom, ktorá po sebe zanechala najmenej dvoch mŕtvych a spôsobila chaos v doprave. Meteorológovia zaznamenali ustálenú rýchlosť vetra 108 kilometrov za hodinu, čo zodpovedá takmer sile tajfúnu, nárazy v niektorých oblastiach však dosahovali až 150-kilometrovú rýchlosť.

Polícia informovala o dvoch samostatných prípadoch, pri ktorých pod troskami budov zahynuli 81-ročný muž a 69-ročná žena. Verejnoprávny rozhlas a televízia (NHK) uvádzajú, že najmenej 163 ľudí vyviazlo so zraneniami po tom, ako ich strhol vietor alebo zasiahli unášané predmety.

V súvislosti s víchricou hlásili rozsiahle výpadky v dodávkach elektriny ako aj výrazné narušenie železničnej a leteckej dopravy. Domáce aerolínie museli zrušiť viac ako 600 letov, čo pocítilo okolo 72-tisíc cestujúcich. Podľa NHK spôsobili na viacerých miestach v prefektúre Tojama problémy prevrátené kamióny, na pobreží prefektúry Ehime zase nabehol na plytčinu nedávno vyrobený tanker. Na železničnom moste medzi ostrovmi Honšu a Šikoku uviazla na sedem hodín súprava so 170 cestujúcimi. Mnohé japonské podniky pre počasie prerušili prevádzku, aby umožnili zamestnancom skorší príchod domov. Meteorologický úrad medzitým vyzýva obyvateľov aby nevychádzali z budov, pričom ich varuje pred silným vetrom a vlnobitím, ale aj povodňami a zosuvmi pôdy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu