Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Antonius a Kleopatra: takmer hmatateľná erotika

Zuzana Fialová, Tomáš Maštalír a Ľuboš Kostelný Zobraziť galériu (2)
Zuzana Fialová, Tomáš Maštalír a Ľuboš Kostelný

Česká poisťovňa - Slovensko sa rozhodla ísť aj toto leto cestou vlastného projektu a priniesť bratislavským divákom nový premiérový titul 8. ročníka Letných shakesparovských slávností.

S hercami tohtoročného premiérového titulu sa koncom minulého týždňa po prvýkrát stretol režisér Michal Vajdička, aby im predstavil svoju úpravu a výklad tejto hry. Premiéra s Tomášom Maštalírom, Zuzanou Fialovou, Ľubošom Kostelným, Zuzanou Kanócz, Csongorom Kassaiom a spolu s českými hercami Janom Révaiom, Petrom Halberstadtom a ďalšími sa chystá na 4.júla 2008.

Shakespeare si za námet hry zvolil skutočný pribeh z antickej histórie, oslavu veľkosti života, lásky, ľudskej i živočíšnej prirodzenosti, ktorej kontrastným pozadím je túžba po moci a úbohosť politickej kariéry. Ako uvádza prekladateľ Martin Hilský : „Hra neobsahuje ani jednu erotickú scénu v pravom slova zmysle, Antonius a Kleopatra nikdy nie sú na javisku o samote, vždy spolu hovoria v prítomnosti niekoho tretieho. Nie sú tam milostné vyznania typu Rómea a Júlie, a napriek tomu je tam tá erotika priam hmatateľná... Povedal by som, že Antonius a Kleopatra je tá najerotickejšia hra, ktorú kedy Shakespere napísal.“

Režisér Michal Vajdička, známy inscenáciami nielen zo slovenských divadelných scén, ale aj z Národného divadla v Brne zvolil pre Antonia a Kleopatru silné herecké obsadenie: postavu Antonia zveril Tomášovi Maštalírovi , ktorý v SND stvárňuje aj hlavnú postavu v ďalšej Shakespearovej iscenácii Skrotenie zlej ženy a patrí k najobľúbenejším slovenským hercom. Sebavedomú Kleopatru zveril režisér slovenskej femme fatalle Zuzane Fialovej, známej nielen z divadla, ale aj z filmov ako Obsluhoval som anglického kráľa a Jahodové víno. V postave Caesara im bude partnerom Ľuboš Kostelný, držiteľ ocenenia Slnko v sieti za najlepší herceký výkon za film Muzika. Okrem divadelných dosiek si ho diváci určite pamätajú aj z filmu Rebelové alebo nedávno premiérovaného českého filmu o Rodičoch a deťoch. Tak ako pri predchádzajúcich inscenáciách aj Antonius a Kleopatra bude česko – slovenské predstavenie a tak sa diváci môžu tešiť na Jana Révaia v postave Agrippu, ktorý účinkuje v  Divadle pod palmovkou v Prahe, pamätáme si ho z filmu Rebelové a v súčasnosti aj zo seriálu televízie Prima Velmi křehké vztahy. Hereckým kolegom v postave Enobarbusa mu bude Petr Halberstadt, člen Národného divadla v Brne, známy aj z obľúbeného českého seriálu Četnické humoresky, Černí baroni a v blízkej dobe ho uvidíme aj v novom českom vojnovom filme Tobruk. Ďalej uvidíme Zuzanu Kanócz, Csongora Kassaia, Zuzanu Moravcovú, Petra Oszlíka, Michala Szoltésa a dalších.

„Som veľmi rada, že sa nám spolu s režisérom pre Antonia a Kleopatru podarilo získať takých vynikajúcich hercov. Teší ma, že aj napriek rekonštrukcii Bratislavského hradu sa pre Letné shakespearovské slávnosti vďaka Národnej rade SR, ktorá nad Slávnosťami prevzala spolu s primátorom mesta Bratislava Ing. Andrejom Ďurkovským záštitu, podarilo nájsť aj napriek uzatvoreniu nádvoria iný vyhovujúci priestor pre náš festival“: dodala riaditeľka festivalu Janka Zednikovičová.

Program festivalu bude opäť bohatý. Kvôli veľkému záujmu divákov zopakujeme úspešné predstavenie Kupec benátsky v réžii Romana Poláka v hlavnej postave s Bolkom Polívkom. Na štyri predstavenia zavíta toto predstavenie aj na Hlavnú ulicu do mesta Košíc, kde minuloročné hosťovanie inscenácie Sen noci svätojánskej zanechalo veľkú odozvu.

Tak ako aj po uplynulé ročníky vstúpime do pomyselného divadelného súboja aj s premiérovým titulom pražského ročníka LSS 2008 s inscenáciou Komédia plná omylov v réžii Ivana Rajmonta a v hlavnej postave s Jitkou Čvančarovou.
Festival ukončí úspešný titul pražských LSS 2007, inscenácia Bouře . V hlavných postavách znovu uvidia bratislavskí diváci nezabudnuteľného Jana Třísku a hereckými partnermi mu budú Emil Horváth v alternácii a Dušanom Jamrichom.

Generálnym partnerom a spoluproducentom slávností je Česká poisťovňa - Slovensko. „Prajem ôsmemu ročníku LSS priaznivé atmosferické podmienky, aby sa mohli uskutočniť všetky predstavenia a tisícky ľudí, ktoré ich navštívia, aby s radosťou mohli povedať – mal som to šťastie a bol som na LSS 2008“, zaželal festivalu Ing. Antonín Nekvinda , generálny riaditeľ ČPS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu