Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zmutované sršne na východe Slovenska: FOTO Šokujúci nález na ceste, zabíjajú naše včely!

Sršne v Stropkove Zobraziť galériu (3)
Sršne v Stropkove (Zdroj: Tip čiateľa)

STROPKOV - Ľudí na východe Slovenska ohrozujú zmutované sršne, ktoré naháňajú hrôzu aj našim včelárom. Keď sa náš čitateľ zo Stropkova vracal v piatok domov, vystrašil ho nález na ceste, na ktorej ležali štyri mŕtve sršne, pravdepodobne z Ázie.

Vaše tipy

Keď sa náš čitateľ zo Stropkova (okres v Prešovskom kraji) v piatok 14. septembra o pol dvanástej predpoludním vracal domov, na ceste zazrel mŕtve sršne, ktoré boli podľa jeho odhadu niekoľkonásobne väčšie než európske. Domnieva sa, že ide o nebezpečné ázijské sršne, ktoré sa živia našimi včelami.

Sršne v Stropkove
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čiateľa)

„Cestou domov som zbadal na zemi zabité sršne, boli na ceste,“ opisuje nález na ulici Matice Slovenskej s tým, že deň predtým tam ešte neboli. „Spolu boli štyri, jeden bol prejdený autom,“ dodal.    

Sršne v Stropkove
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čiateľa)

Podľa odhadu nášho čitateľa mali hlavy sršňov v Stropkove veľkosť 10-centovej mince. Celé telo priblížne o veľkosti 2-eurovej mince. „Niekde v meste musia mať hniezdo, inak by ich tu toľko nebolo, keďže asi ide o druh z Ázie. Sú veľmi nebezpečné, informoval som aj miestnych včelárov,“ vysvetlil Stropkovčan, ktorý sa obáva, že tieto sršne vyzabíjajú slovenské včely.   

Sršne v Stropkove
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čiateľa)


Odporúčame aj: Pôžitok z melódie vystriedal šok: FOTO Pouličný hudobník v Bratislave, jeho otázka vás prinúti zamyslieť sa!


Ázijský sršeň dosahuje veľkosť medzi 17 až 32 milimetrov a jeho žihadlo je dlhé cca šesť milimetrov. Pre človeka predstavuje veľké nebezpečenstvo, dokáže bodnúť viackrát za sebou. Najnebezpečnejšie je bodnutie do oblasti krku či líca.  

Viac o téme: StropkovSršne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu