Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dominikov let z Talianska poriadne meškal: Keď chcel kompenzáciu, netušil ešte, aké muky ho čakajú

Cestujúci spali na sedadlách v letiskovej hale. Zobraziť galériu (7)
Cestujúci spali na sedadlách v letiskovej hale. (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Nie zbytočne sa hovorí, že domôcť sa svojich práv býva niekedy poriadny boj. Svoje o tom vie aj Dominik, ktorý mal v pondelok 24. júla odletieť spolu s ostatnými dovolenkármi z letiska v talianskom Lamezia Terme do Bratislavy. Pokazené lietadlo však spôsobilo nečakané komplikácie a odchod sa omeškal o takmer deväť hodín. Vrátiť sa späť do hotela už nebolo možné a nocovanie na letisku nič príjemné. Keď sa Slovák snažil po prílete domov uplatniť si finančnú kompenzáciu, spustil sa kolotoč, ktorý mu narobil poriadne vrásky na čele.

Vaše tipy

Termín odletu z Lamezia Terme bol stanovený na 23.50 h. O deviatej večer odchádzal z hotela transfer na letisko a pri check-ine, krátko pred jedenástou v noci sa cestujúci z informačnej tabule dozvedeli, že let má meškanie a odchod sa posúva na 01.30 h. Dôvodom bolo poškodenie lietadla v dôsledku zásahu bleskom, pre ktoré musel prevádzkovateľ poslať náhradný stroj do Košíc. Z Košíc totiž odlietal ďalší turnus dovolenkárov do Lamezia Termia a odtiaľ mal ten istý stroj zobrať Dominika a ostatných cestujúcich zase do Bratislavy.

Dominikov let z Talianska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Odlet z Košíc bol naplánovaný na 20.55 h a podľa Dominika už vtedy muselo byť jasné, že keďže stroj nie je vo vzduchu, nestihne sa ani riadny odlet z Talianska. Keby vraj v tomto čase delegátka cestovnej kancelárie dostala túto informáciu, mohli kufre zostať v autobuse a dovolenkári by počkali v hoteli. Takto sa však už nedalo nič robiť. "Prešli sme cez letiskovú kontrolu a čakali na let, ktorý mal odletieť 01.30 h. Lenže po hodinke čakania nám oznámili, že let nepríde ani na danú hodinu a čas odletu sa posúva na 02.30 h," opísal dianie Dominik.

Dominikov let z Talianska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Nekonečné čakanie

"Tak sme si išli dať občerstvenie, museli sme znova prejsť cez letiskovú kontrolu, ísť do vstupnej haly letiska, tam nám opečiatkovali letenku a bolo nám povedané, že si môžeme kúpiť niečo do 6 eur a jedna suchá žemľa so salámou, čo bola najlacnejšia, stála 5,50 eur. To isté nám ponúkli aj na raňajky s tým, že tam už boli croasanty za 1,50-2 eura, tak už sa niečo vybrať dalo," dodal Slovák s tým, že na letisko v Lamezia Terme nemôže povedať jedno krivé slovo. Zamestnanci sa o nich postarali, ako mohli. Umožnili im prechádzať cez letiskovú kontrolu, dovolili zobrať si so sebou zatvorené fľašky zakúpené vo vstupnej hale letiska a spýtali sa, či niečo nepotrebujú z kufrov.

Dominikov let z Talianska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Rovnako pekné slová však už nemá na animátorky, ktoré vraj klientom nevedeli nič povedať a museli sa ísť opýtať delegátky z druhého hotela, čo sa vlastne deje. "Informácie pre nás boli zavádzajúce a oznámená informácia bola, že lietadlo nemôže vzlietnuť z toho dôvodu, že tam je strašná búrka, keď už museli vedieť, že lietadlo je poškodené, keďže v Košiciach už o 01:00 odletelo lietadlo bez pasažierov," domnieva sa Dominik. Po dlhšom čakaní sa viacero cestujúcich rozhodlo spísať sťažnosť a podpísala sa pod ňu väčšina turistov.

Dominikov let z Talianska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Spanie na stoličkách

"Cez noc sa to ešte ako tak dalo zvládať, len bola tam strašne silná klíma, deti museli spať na zemi na rodičoch, na tvrdých stoličkách a to ešte pripomínam, že už sú všetci hore viac ako 12 hodín, keďže o 13:00 sme museli opustiť izby. Bola jedna miestnosť, kde klíma fúkala trochu menej, tak tam spalo najviac detí, lenže si nemali ako ľahnúť, tak sme im spojili sedačky a personál letiska s tým nemal žiaden problém, lenže sme sa báli prvých cestujúcich, lety im odlietali o 06:00, takže o 04:00 sa to tam pekne začalo kopiť. My sme vyzerali ako úplní chudáci, utečenci, bezdomovci, psychicky a fyzicky vyčerpaní, sme sa smutne pozerali na pekne oddýchnutých cestujúcich, ktorí boli nervózni, lebo si nemali kde sadnúť, ani sa už skoro postaviť," vysvetlil Dominik.

Dominikov let z Talianska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Na koho sa obrátiť?

Na letisku v Bratislave nakoniec dovolenkári pristáli o 10.35 h, teda s takmer deväť hodinovým sklzom. Mužove peripetie sa tým ale neskončili. Po zavolaní do cestovnej kancelárie Koala Tours mu vraj oznámili, že oni s tým nemajú nič spoločné a má sa obrátiť na poisťovňu, ktorá mu odškodné preplatí. Nasledoval teda telefonát do poisťovne, kde mu povedali, že má ísť na ich internetovú stránku a tam zadať číslo a dátum letu. Vyskytol sa však problém, daný let pre ich systém neexistoval. Po ďalšej telefonickej konzultácii so zamestnancom poisťovne sa dozvedel, že chartrový let v systéme nemajú, čo mu znemožnilo nahlásiť poistnú udalosť.

Dominikov let z Talianska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

A tak sa mohol začať kolotoč. V cestovke dostal Dominik kontakt na manažéra, ktorý bol však podľa jeho slov nepríjemný a vôbec mu nepomohol, len trval na tom, že za všetko je zodpovedná poisťovňa, ktorá mu má kompenzáciu preplatiť. Nasledoval nový telefonát do cestovky, kde sa sťažoval aj na prístup, akým sa o dovolenkárov postarala. Odporučili mu, aby spísal reklamáciu, na ktorú dostane odpoveď do 30 dní.

"Potom mi volal niekto z cestujúcich, že na tej stránke zrazu ten náš let môžeme nahodiť, tak som tam volal. Prepojili ma na vedúcu a tá mi vysvetlila, že cestovná kancelária vôbec nemá klientov posielať do poisťovne, ale priamo k dopravcovi. Zavolal som do cestovky, poprosil som ich o e-mailové potvrdenie informácie, že to mám riešiť cez poisťovňu, ale zamestnanec cestovnej kancelárie povedal, že také potvrdenie mi nedá, lebo nič mi také nepovedal. Tak som sa spýtal, že čo mám robiť, tak už som mal ísť za dopravcom leteckej spoločnosti, takže zase nová informácia," napísal Dominik, ktorý sa dostal do nezávideniahodnej situácie. Finančnú kompenzácie požaduje teraz nielen za ušlý čas na letisku, ale aj "poníženie, neúctu, zavádzanie a podávanie falošných informácií".

Vyjadrenie SACKA

"Meškanie lietadiel v rámci EÚ rieši Nariadene EP a R č. 261/2004. V súlade s uvedeným nariadením možno konštatovať, že ak meškanie spôsobila letecká spoločnosť, táto má povinnosť splniť voči klientom požiadavky zakotvené v uvedenom nariadení. Rozsah služieb, ktoré určuje nariadenie, ako aj prípadnú finančnú kompenzáciu, musí riešiť letecký dopravca," uviedol pre Topky prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko.

"Uplatnenie práv cestujúcich je výlučne na strane leteckej spoločnosti," dodal Stanislav Macko s tým, že existuje viacero subjektov, ktoré riešia odškodnenia na komerčnej báze. O stanovisko sme požiadali aj cestovnú kanceláriu, zatiaľ však na našu výzvu nereagovala.

Viac o téme: DovolenkaLetiskoCestovná kanceláriaKompenzáciaLamezia Terme
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu