Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pohľad pre bohov: Rodinka 58 kamzíkov na spoločnom zábere!

Obrovská črieda kamzíkov vo Vysokých Tatier. Zobraziť galériu (3)
Obrovská črieda kamzíkov vo Vysokých Tatier. (Zdroj: Viliam Očenáš)

ŽDIARSKA VIDLA – Ale ich je! Neobvyklý pohľad sa naskytol nášmu čitateľovi Viliamovi Očenášovi, ktorý počas túry vo Vysokých Tatrách odfotil pasúcu sa čriedu až neuveriteľných 58 kamzíkov. Odborník takýto jav víta a považuje ho za dobrý znak, že sa vzácnemu živočíšnemu druhu na Slovensku darí.


Vaše tipy

„Posielam vám foto pasúcej sa čriedy kamzíkov spod Ždiarskej Vidly z túry vo Vysokých Tatrách,“ napísal nám čitateľ Očenáš a priložil fotografiu, ktorá jasne ukazuje, že kamzíky v našich horách sú zjavne spokojné. Črieda 58 kamzíkov nerušene hoduje na kopcoch našich veľhôr.

Zoológ Štátnych lesov TANAP-u Jozef Hybler na jednej strane tvrdí, že vidieť v Tatrách veľkú čriedu kamzíkov nie je raritou, na strane druhej to však nepovažuje za úplne bežné. „Životaschopnosť kamzičej populácie sa posudzuje aj podľa veľkosti jednotlivých čried. Nielen celkovou početnosťou populácie. V každom prípade existencia tak veľkej čriedy je dobrým znakom, že sa tomuto vzácnemu reliktnému druhu tatranskej fauny darí i v súčasnosti,“ uviedol pre Topky.

Pohľad pre bohov: Rodinka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Viliam Očenáš)


V ostatných rokoch však podľa odborníka zaznamenávajú nárast kamzičej populácie na tomto vzácnom území aj zásluhou mnohých opatrení, „akými sú prikrmovanie jarabinou v čase potravinovej núdze, vynáška soli či kontrola dodržiavania ustanovení Návštevného poriadku zo strany správcov územia TANAPu a TPN,“ dodal. Takisto sa národnému parku podarilo eliminovať negatívne faktory ako vyrušovanie návštevníkmi v prirodzených lokalitách výskytu kamzíkov, pytliactvo či prelety vrtuľníkov nad chráneným územím.

V rámci tohtoročného jarného spočítavania narátali pracovníci TANAP-u 950 kamzíkov. Na slovenskej strane 675, z toho 103 mláďat, na poľskej 275, z ktorých bolo 75 mláďat. K nárastu počtu novonarodených mláďat vzácneho živočíšneho druhu prispela aj teplá jar bez snehu, starostlivosť a ochrana, ktorú celej populácii venujú pracovníci TANAP-u.

Práve v týchto dňoch prebieha v rámci národného parku spočítavanie kamzíkov. V približne 60 lokalitách od Zverovky až po Tatranskú Javorinu kamzíky počíta takmer 100 pracovníkov Štátnych lesov TANAP-u. Výsledky budú známe už onedlho.

Pohľad pre bohov: Rodinka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Viliam Očenáš)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu