Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čo turistov odpudzuje v Tatrách: Takto si vážime prírodu?!

(Zdroj: Tip)

BRATISLAVA - Počas pobytu vo Vysokých Tatrách môžete naďabiť na autá odstavené na miestach, kde nemajú vonkoncom čo hľadať a problémy s parkovaním v tejto oblasti pripúšťa aj Správa TANAP-u. Zaujímavosťou však je, že výnimku netvorí ani prístupová cesta vedľa ozubnicovej trate na Štrbskom Plese, kde vozidlá podľa nášho čitateľa stoja úplne nevhodne a to aj napriek tomu, že ide o platené parkovisko.

Vaše tipy

Osobná skúsenosť čitateľa podnietila, aby nám zaslal snímku z Vysokých Tatier s rozhorčeným komentárom. "Toto, čo je na fotke, je vlastne prístupová cesta s chodníkom vedľa ozubnicovej trate na Štrbskom Plese. Parkujú tam autá uplne všade, na tráve a hlavne na chodníku. Cesta lemuje malé Štrbské Pleso, pri hoteli Banik a je dlhá asi 500 m! Dolu majú parkoviskári búdku a nepustia týmto smerom žiadne auto. Zaplatiť musíte 5,50€ a po parkovacích miestach nie je ani chýru," opísal nám situáciu Karol, podľa ktorého sa "kolóna" áut tiahla počas jeho prítomnosti až po kostol.

Čo turistov odpudzuje v
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Tip)

Michal Sýkora, starosta obce Štrba, pod ktorej správu parkovisko spadá, sa pre nás vyjadril, že parkovanie na komunikáciách je spoplatnené v súlade s platnou legislatíviou. Ide však o dočasné riešenie, ktoré chcú po skončení letnej sezóny riešiť vyznačením parkovacích miest.

"Rozšírenie parkovania sme museli operatívne riešiť v súlade s vyšším počtom vozidiel počas letných mesiacov. Keďže naše parkovacie kapacity boli obsadené, museli sme zabezpečiť parkovanie aj na komunikáciách," vysvetlil Topkám starosta s tým, že sa snažia, aby každý návštevník Štrbského Plesa našiel miesto na odstavenie vozidla. "Do budúcnosti plánujeme riešiť rozšírenie parkovacích miest spolu s kompetentnými," dodal Sýkora.

O stanovisko k danému spôsobu parkovania sme požiadali aj Správu Tatranského národného parku, kde nám potvrdili že "problematika v rámci parkovania na Štrbskom Plese je dlhodobo kritická". Podľa nich však sú konkrétne kroky na vyriešenie súčasnej situácie v kompetencii príslušnej samosprávy, a to v tomto prípade Obecného úradu Štrba.

"V súčasnosti prebieha pripomienkovací proces z dôvodu aktualizácie územného plánu Štrba, miestnej časti Štrbské Pleso, kde sú navrhnuté určité konkrétne riešenia a opatrenia pre vyriešenie súčasného stavu," povedala nám Ladislava Kulčárová, anorganička zo Správy TANAP-u.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu