Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Tatrách sa začalo dvojdňové sčítavanie kamzíkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TATRANSKÁ LOMNICA – V Tatrách sa dnes začalo dvojdňové sčítanie kamzíkov. Opätovne tak budú správcovia územia v jednotlivých tatranských oblastiach zisťovať, koľko kamzíkov tam žije. Spočítavania v zmysle programu starostlivosti o zver v Tatranskom národnom parku (TANAP) organizujú Štátne lesy (ŠL) TANAPu.

V takmer 60 lokalitách desiatich ochranných obvodov od Zverovky až po Tatranskú Javorinu kamzíky spočítava približne stovka zamestnancov ŠL TANAPu. Tak ako každoročne aj tento rok budú spočítavať kamzíky v spolupráci s Tatrzanským Parkom Narodowým na poľskej strane Tatier, so Správou TANAPu, ktorá bude spočítavať kamzíky v liptovskej časti Tatier, mestom Spišská Belá a mestom Kežmarok.

Kým jesenným spočítaním zaznamenávajú správcovia územia kmeňový stav kamzičej populácie pred zimou, jarné spočítavanie je zamerané hlavne na zisťovanie počtu mláďat. Pri tohtoročnom jarnom spočítavaní žilo v chránenom území Tatier 950 kamzíkov, z toho 675 v slovenskej časti.

Počas viac ako 50-ročného sledovania kamzičej populácie zaznamenali správcovia územia na slovenskej strane Tatier ich najnižší počet koncom 90. rokov minulého storočia, keď počet kamzíkov klesol pod 200 jedincov. Najpočetnejšie stáda sa v Tatrách pásavali v rokoch 1964-1965, keď na tatranských svahoch napočítali až do 1000 kamzíkov. Informovala Lenka Burdová zo ŠL TANAPu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu