Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Takto vidí americká CIA Slovensko: Rómske chatrče a ošarpaný parlament!

Rómske chatrče poznajú aj v CIA Zobraziť galériu (4)
Rómske chatrče poznajú aj v CIA (Zdroj: cia.gov)

BRATISLAVA - O tom, že Američania či príslušníci iných, najmä tých vzdialenejších krajín, nevedia toho o Slovensku veľa, sme sa presvedčili už mnohokrát. No od spravodajskej služby Spojených štátov by sa dalo čakať, že aspoň tá bude mať k dispozícii aktuálne informácie a fotografie. Nie je ale tomu celkom tak.

Vaše tipy

Hlavnou úlohou CIA (Central Intelligence Agency) je špionáž, získavanie a analyzovanie informácií o zahraničných vládach, rôznych skupinách či cudzích krajinách. K dispozícii má najmodernejšiu technológiu a vyškolených pracovníkov, ktorých vplyv je tak silný, že častokrát majú dosah na rozhodnutia samotných politikov.

V oblasti zhromažďovania informácií o jednotlivých štátoch ale zjavne majú ešte medzery. O Slovensku síce teoreticky toho vedia dosť; na svojej oficiálnej stránke napríklad podrobne píšu o geografických podmienkach, politických stranách a dokonca slovensko-maďarskom konflikte. Čo však chýba, sú aktuálne, a najmä rozmanitejšie fotografie, ktoré by presnejšie zachytávali našu krajinu.

Ako prvá do očí udrie snímka drevených chatŕč postavených uprostred prírody, pod ktorú CIA napísala, že ide o "rómsku dedinu". Poprieť sa to samozrejme nedá, aj keď stojí za zamyslenie, prečo Slovensko vnímajú v zahraničí hlavne v súvislosti s rómskym problémom.

Takto vidí americká CIA
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: cia.gov)

Nepoteší ani pohľad na Bratislavský hrad, ktorý bol síce zrekonštruovaný už pred viac ako dvoma rokmi, na fotke, ktorú má CIA k dispozícii, je však stále ešte v pôvodnej pieskovej farbe.

Takto vidí americká CIA
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: cia.gov)

Ani Levoču, inokedy krásne mesto, neukázali v takom svetle, v akom si zaslúži. Pracovníci tajnej služby vybrali snáď tú najhoršiu fotografiu, akú mohli. Mesto, ktoré je zapísané v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva, reprezentuje vyľudnená ulička so zaparkovaným trabantom a navyše čierňavou na oblohe, ktorá značí blížiacu sa búrku.

Takto vidí americká CIA
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: cia.gov)

Snáď by pomohlo, keby sa agenti CIA prišli pozrieť na vlastné oči, aké vlastne Slovensko je, a že sú v ňom aj krajšie miesta ako ošarpané príbytky či zubom času ohlodaná budova parlamentu v hlavnom meste. Ale to by sme asi museli byť strategickejším miestom na mape.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu