Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hanba Slovenska v očiach CIA pokračuje: Spomedzi V4 sme na tom najhoršie!

České Hradčany verzus slovenské rómske chatrče Zobraziť galériu (7)
České Hradčany verzus slovenské rómske chatrče (Zdroj: cia.gov)

BRATISLAVA - Článok o tom, ako americká CIA vníma Slovensko, zaujal našich čitateľov natoľko, že sme sa rozhodli pozrieť sa na vec ešte hlbšie. Porovnali sme fotodokumentáciu našej krajiny s okolitými štátmi a naše zistenie je veľmi smutné. Spomedzi okolitých susedov totiž vychádzame suverénne najhoršie.

Rómske chatrče a ošarpaný parlament - takto vidí spravodajská služba Spojených štátov Slovensko. Fotografie, prostredníctvom ktorých na svojej oficiálnej stránke predstavuje našu krajinu, sme pre zaujímavosť porovnali so snímkami našich susedov. 

Výsledok je zarážajúci - členov Vyšehradskej štvorky a Rakúsko totiž vykresľuje ako malebné krajiny s krásnou prírodou a historickými pamiatkami, zatiaľ čo Slovenskú republiku prezentuje ako neatraktívne miesto plné polorozpadnutých domov a pustatín. A to napriek tomu, že aj my rozhodne máme čo ponúknuť; miesta ako Tatry, Slovenský raj, Banská Štiavnica alebo nespočetné množstvo hradov a kaštieľov by určite ulahodili oku nejedného turistu.

Zahraničie vníma Slovensko predovšetkým ako krajinu, ktorá je domovom tisícov Rómov.
Zobraziť galériu (7)
Zahraničie vníma Slovensko predovšetkým ako krajinu, ktorá je domovom tisícov Rómov.  (Zdroj: cia.gov)

Česko vyšlo z nášho prieskumu oveľa lepšie. CIA upozorňuje najmä na krásy hlavného mesta ako je Pražský hrad či Karlov most, ale nezabúda ani na Karlovy Vary či iné české mestá.

Hradčany v plnej kráse
Zobraziť galériu (7)
Hradčany v plnej kráse  (Zdroj: cia.gov)

Dôstojnejšie obstál aj náš severný sused, Poľsko. CIA sa zamerala najmä na Varšavu, prístavné mesto Gdansk a Auschwitz. S výnimkou koncentračného tábora ide o snímky vskutku pôsobivé, na základe ktorých by turista určite dlho nerozmýšľal nad tým, či Poľsko navštívi, alebo nie.

Barokový palác Wilanow vo Varšave ročne priláka tisícky návštevníkov
Zobraziť galériu (7)
Barokový palác Wilanow vo Varšave ročne priláka tisícky návštevníkov  (Zdroj: cia.gov)

Určite neprekvapí, že Maďarsko tajná služba USA znázorňuje ako krajinu, do ktorej sa oplatí prísť na návštevu. Najmä, ak sa chystáte do Budapešti, ktorej webstránka venuje zvýšenú pozornosť.

Výhľad na maďarskú metropolu, ktorú rieka Dunaj rozdeľuje na dve časti - Budu a Pešť
Zobraziť galériu (7)
Výhľad na maďarskú metropolu, ktorú rieka Dunaj rozdeľuje na dve časti - Budu a Pešť  (Zdroj: cia.gov)

Aj Rakúsko má podľa CIA svetu čo ukázať. Krajina, s ktorou nás spája spoločná história v rámci jednej monarchie, pracovníkov výzvednej služby zaujala hlavne kvôli Viedni so všetkými jej pamiatkami vrátane letného sídla Habsburgovcov Schönbrunn či sídla OSN. CIA si v prípade Rakúska dala naozaj záležať; na jej krásy poukazuje až na 72 fotografiách, v porovnaní so šiestimi, ktoré vyhľadala v prípade Slovenska. V Rakúsku sa nachádza aj množstvo starých hradov.

Spravodajská služba vybrala aj snímku hradu v Salzburgu, ktorý patrí k najväčším a najzachovalejším stredovekým hradom v Európe.
Zobraziť galériu (7)
Spravodajská služba vybrala aj snímku hradu v Salzburgu, ktorý patrí k najväčším a najzachovalejším stredovekým hradom v Európe.  (Zdroj: cia.gov)

A prichádza posledný klinec do slovenskej rakvy - Ukrajina. Aj štát, ktorý bol dlhé roky súčasťou Soviestskeho zväzu, CIA zobrazuje ako atraktívne miesto na mape, ktorému sa, súdiac podľa fotografií na webovej stránke, nemôže Slovensko rovnať.

Neoklasický Kostol narodenia v Kyjeve dala v roku 1935 zbúrať tamojšia sovietska vláda. Pred siedmimi rokmi ho však znovu postavili.
Zobraziť galériu (7)
Neoklasický Kostol narodenia v Kyjeve dala v roku 1935 zbúrať tamojšia sovietska vláda. Pred siedmimi rokmi ho však znovu postavili.  (Zdroj: cia.gov)

Aby toho nebolo dosť, CIA poskytuje krajší obraz napríklad aj o Afganistane, Rwande, Vietname a dokonca i Antarktíde. Tieto informácie našinca zrejme príliš nepotešia, aj keď mnohí len prozaicky konštatujú, že je to odraz krutej reality. Tak či onak, šesť nevhodne zvolených fotiek vie pokaziť už i tak nie príliš úspešnú snahu prilákať sem zahraničných turistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu