Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Revolučná špionážna technológia USA: Ľudí môžu sledovať do minulosti!

Špeciálne kamery dokážu identifikovať aj tie najmenšie detaily Zobraziť galériu (5)
Špeciálne kamery dokážu identifikovať aj tie najmenšie detaily (Zdroj: PBS)

LONDÝN - Spojené štáty majú najnovšie k dispozícii kamerový systém, pomocou ktorého dokážu z výšky niekoľkých kilometrov identifikovať aj také detaily, akej značky je mobil, ktorý drží v ruke človek na ulici. Takáto technológia však u niektorých ľudí vyvoláva paniku z dôvodu prípadnej straty súkromia.

Systém nazvaný ARGUS-IS využíva americká armáda na podrobné mapovanie diania v celých mestách. Kamera umiestnená v bezpilotných lietadlách dokáže detailne zachytiť územie o rozlohe 24 kilometrov štvorcových.

Revolučná špionážna technológia USA:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PBS)

Z výšky viac ako 5000 metrov vie pozoruhodný kamerový systém, ktorý tvorí 368 digitálnych čipov, identifikovať aj objekty dlhé len 15 centimetrov, informuje Daily Mail.

Revolučná špionážna technológia USA:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PBS)

Vďaka rozlíšeniu 1800 megapixelov, čo je 225 krát citlivejšie ako kamera iPhonu, má tak armáda dokonalý prehľad o tom, čo sa deje na pozorovanom mieste v reálnom čase.

Revolučná špionážna technológia USA:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: BPS)

"Je dôležité, aby verejnosť vedela, že takéto zariadenie existuje," uviedol Yiannis Antoniades z firmy BAE. Londýnska spoločnosť pôsobiaca v oblasti nadnárodnej obrany a bezpečnosti systém vyvinula v rámci 18,5 miliónového projektu, ktorý financuje Pentagon. 

ARGUS-IS je skratkou pre Autonomous Real-time Ground Ubiquitous Surveillance-Imaging System, čo v preklade znamená Autonómny pozemný všadeprítomný pozorovací kamerový systém.

Popri svojich pozitívach však prináša aj obavy, že môže byť zneužitý na špehovanie obyvateľov. Dokáže totiž nielen sledovať osoby i vozidlá pohybujúce sa na zemi, ale vie aj rozoznať, čo robia, prípadne čo nesú v rukách. Tieto objekty potom zvýrazňuje farebným rámovaním, aby boli ľahšie rozoznateľné. Zábery z kamery sa ukladajú v stredisku, kde ich operátori zhromažďujú a triedia.

Revolučná špionážna technológia USA:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: BPS)

"Pomocou nášho systému sa môžete vrátiť späť v čase. Ak povedzme chcete vedieť, čo sa stalo vo vybranej lokalite pred tromi dňami, dvomi hodinami a štyrmi minútami, vieme vám to ukázať tak, akokeby sa to dialo práve v tomto momente," dodal Antoniades.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu