Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Internetová vojna pokračuje: Hackeri chcú do dvoch dní napadnúť Facebook aj YouTube!

Anonymous vyrazil do protiútoku
Anonymous vyrazil do protiútoku (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Skupina hackerov vystupujúca pod názvom Anonymous sa podľa vlastných slov v uplynulých dňoch len zahrievala. Vyhráža sa, že ak do troch dní od zverejnenia výzvy na internete úrady opätovne neuvedú do prevádzky server Megaupload, hackne stránky OSN, Sony Playstation či Facebooku.

Počítačoví piráti zoskupení pod názvom Anonymous vyrazili do protiútoku. Na internete sa objavilo video, v ktorom vyhlasujú, že získali prístup k serverom OSN, Sony Playstation Network, Microsoft XBL, US Bank, JS Bank, Capital One, YouTube, Twitter či Facebook. Tieto weby sa chystajú vyradiť z prevádzky v prípade, ak do 72 hodín od zverejnenia správy, čo bolo v sobotu, nebude Megaupload znova uvedený do prevádzky.

Ako povedali, "majú prístup k bankovým informáciam a kreditným kartám miliónov užívateľov". Občania sa však vraj nemajú čoho báť, pretože im ide len "o ukážku pre tých, ktorí  spochybňovali ich schopnosti". Hackeri zároveň varujú, že nejde o žiadnu hlúpu hru. "Operácia "Globálny výpadok" je zahájená. My sme Anonymous. Sme légia. My neodpúšťame ani nezabúdame. Očakávajte nás," znie v odkaze na YouTube.

Slová počítačových pirátov prichádzajú po tom, ako agenti FBI v piatok na Novom Zélande pozatýkali siedmich pracovníkov jedného z najväčších serverov na sťahovanie hudby a filmov vrátane 35-ročného Slováka. Obvinili ich z nelegálneho používania chráneného obsahu, čím majiteľom autorských práv a vydavateľom spôsobili škodu vo výške približne pol miliardy dolárov.

Hodinu po odstavení Megaupload napadli stránku FBI, Bieleho domu, amerického ministerstva spravodlivosti i hudobných a filmových spoločností. Okrem toho zaútočili aj na stránku kancelária francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho a weby niektorých dôležitých úradov v Poľsku. Posledná spomínaná akcia pravdepodobne súvisí s tým, že poľská vláda sa chystá podpísať medzinárodnú dohodu o ochrane duševného vlastníctva ACTA, ktorá sa týka aj bojov s internetovým pirátstvom. Týmto krokom chce Anonymous bojovať proti schváleniu protipirátskeho zákona, o ktorom práve rokuje americký Kongres. Jeho schválenie by totiž podľa Anonymous prakticky znamenalo cenzúru na internete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu