Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Podľa Fica vo virvare káuz zaniká význam zavedenia eura v SR

Róbert Fico
Róbert Fico (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vo virvare bulváru, nepodstatných alebo vykonštruovaných káuz, akou bolo aj hrubé, lživé obvinenie ministra financií zo zneužitia informácií o kurze koruny, akosi zaniká význam zavedenia eura na Slovensku od 1. januára 2009, uviedol počas piatkového hodnotenia dvojročného pôsobenia vlády šéf kabinetu Robert Fico.

Podľa neho o to pravdepodobne aj išlo. "Nie každému vyhovuje, že táto vláda splnila v neuveriteľne ťažkom období nízkeho hospodárskeho rastu v Európskej únii a vysokej inflácie prísne kritériá okrem iných nízkeho deficitu a nízkej inflácie," uviedol.

Minister financií čelil návrhu na odvolanie z funkcie pre kauzu okolo zmeny centrálnej parity slovenskej koruny voči euru. Opozícia vyčítala Jánovi Počiatkovi, že pár dní pred zmenou parity bol na jachte J&T v Monaku. Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš tvrdí, že citlivé informácie o zmene parity unikli, a práve vďaka nim finančné skupiny J&T a Istrokapitál zarobili na devízovom trhu stovky miliónov korún. Počiatek akékoľvek obvinenia odmietol. Počiatek ponúkol premiérovi demisiu, ten ho však neodvolal. Ministra podržal v hlasovaní i parlament a na tlačovej besede i predstavitelia J&T. Premiér Fico udelil Počiatkovi "žltú kartu“ a jeho návštevu jachty označil za "hlúpy“ krok.

Mediálna kampaň o zavedení eura na Slovensku podľa Fica chce vystrašiť slovenskú verejnosť až do krajnosti. "Nedá sa prekryť pozitívnou informačnou kampaňou," zdôraznil. Poukázal, že "na niečo je však toto strašenie eurom médiami a opozíciou dobré." Podľa neho je to dôkaz, "že nehľadíme na rok 2010 ako na rok parlamentných volieb a nesprávame sa účelovo." Ak by to tak bolo, Slovensko by podľa Fica nikdy euro nezavádzalo. Jeho prijatie však považuje za veľký úspech občanov a Slovenska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu