Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na festivale Jeden svet film Z. Piussi Od Fica do Fica uvidíte

Na festivale Jeden svet  film Z. Piussi Od Fica do Fica uvidíte
Na festivale Jeden svet film Z. Piussi Od Fica do Fica uvidíte

Nový dokument Zuzany Piussi Od Fica do Fica síce multikiná odmietli, no slovenské publikum ho uvidí. Na festivale Jeden svet, ktorý bude v Bratislave od 03. do 09. decembra, ho premietneme až dva krát. A nielen to. Návštevníci si môžu pozrieť aj ďalšie dva dokumenty tejto filmárky.

Krehká identita je provokatívna snímka, ktorá sa zamýšľa nad národnou identitou a ukazuje súčasných „pseudonárodných" buditeľov inak ako sme zvyknutí. Muži revolúcie sú zas obhliadnutím sa za udalosťami spred 23 rokov. Snímka je mozaikou subjektívnych pohľadov bývalých revolucionárov – priamych účastníkov a protagonistov Nežnej revolúcie. Zuzana Piussi aj k tejto téme pristupuje inak a pokúša sa demýtizovať udalosti Novembra 89. Z. Piussi sa ako jedna z mála slovenských dokumentaristov púšťa aj do mimoriadne kontroverzných tém, ktoré trápia slovenskú spoločnosť. Jej dokumenty preto majú na festivale Jeden svet svoje miesto

Na festivale Jeden svet nebudú chýbať ani dokumenty ďalších významných slovenských filmárov, ktorí takisto reflektujú problémy slovenskej spoločnosti. Slovenskému dokumentárneho filmu sme vyhradili jednu celú filmovú sekciu. V súčasnosti, keď vláda chystá „rómsku reformu“, je táto mimoriadne aktuálna téma zastúpená až v troch výnimočných filmoch (Cigáni idú do volieb, Až do mesta AšZvonky šťastia). Iveta Grófová (režisérka filmu Až do mesta Aš), Marek Šulík (režisér filmu Zvonky šťastia) a Jaro Vojtek (režisér filmu Cigáni idú do neba) budú takisto hosťami festivalu a návštevníkom radi odpovedia na otázky.

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý organizuje združenie Človek v ohrození, prinesie 70 dokumentov prevažne zahraničnej proveniencie. Ich témy reflektujú aktuálne dianie vo svete. Hovoria o vývoji v arabských krajinách (Tunisko, Egypt); o situácii v krajinách s nedemokratickými režimami (Kuba, Čína, Bielorusko, Bahrajn); o protestoch a ich „spúšťačoch“ v tradičných demokraciách v Európe a USA; o ženách a ich boji za dôstojné podmienky na život a ďalších rezonujúcich témach. Podrobnosti o filmoch, sekciách, programe a hosťoch festivalu na: http://www.jedensvet.sk/.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu