Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jeden svet - svet v pohybe

Jeden svet
Jeden svet (Zdroj: jedensvet.sk)

Milí priaznivci filmov, prichádza 13.ročník festivalu Jeden svet tentoraz s leitmotívom Svet v pohybe. Revolučné nadšenie a vlna občianskeho aktivizmu počas uplynulého roka zachvátila nielen arabský svet, ale aj Európu a USA. Vo svojej podstate ide všade o to isté: ľudia sa už nechcú iba prizerať, že spoločnosť sa vyvíja neželaným smerom. Hľadajú možnosti, ako ju zlepšiť, žiadajú zmenu. Po čase vlna protestov opadla a revolučné nadšenie vystriedal stret s realitou, preto sa žiada reflektovať, akú zmenu priniesli. Aj o tom budú dokumenty festivalu Jeden svet, ktorý sa tento rok uskutoční v Bratislave od 03. do 09. decembra a potom poputuje do ostatných regiónov Slovenska.

Filmy o nedemokratických režimoch (v Bielorusku, Rusku, Barme, na Kube a v mnohých ďalších krajinách), angažovanom umení, ekologických témach, o boji s predsudkami, a najmä osudy obdivuhodných ľudí, ktorým to všetko nie je ľahostajné. O tom je viac ako 60 dokumentov prevažne zahraničnej produkcie, ktoré si môžete pozrieť v rámci tradičných aj celkom nových filmových sekcií. Nedáme sa umlčať – svojimi aktivitami to dokazujú ľudia v Tunisku, Egypte, v Bahrajne, ale aj v tradičných demokraciách v Európe a v USA. Jedným z najlepších spôsobov ako vyjadriť svoje názory, pocity,  prípadne protestovať proti spoločenským pomerom je umenie. Presvedčia vás filmy zo sekcie ARTivizmus.

Ženy takmer na celom svete musia stále bojovať o svoje práva a dôstojné podmienky na život viac ako muži. V niektorých krajinách aj s nasadením vlastného života. Sekcia Ženy v prvej línii prináša filmy práve o nich. Máte právo vedieť, Veku navzdory, Zabudnuté príbehy, Zelená revolúcia, Slovenský dokumentárny filmJeden svet deťom. Už z názvov sekcií je jasné, že aj tentoraz vám Jeden svet ponúkne filmy, ktoré máte málokedy možnosť vidieť na Slovensku v kinách alebo v televízii. Dozviete sa súvislosti, nahliadnete do hĺbky problémov a zistíte, čo vy sami môžete spraviť preto, aby sme žili v lepšom svete. Nenechajte si ujsť túto jedinečnú príležitosť!

Festival pre vás pripravuje občianske združenie Človek v ohrození. Nezabudnite, že termín sa blíži. Od 3. do 9.12 premietame v kine Lumiére, v kine Mladosť, v KC Dunaj a v kinosále SNG.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu