Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poslanci opäť vypočujú kandidátov na ústavných sudcov: Neobsadených ostáva šesť kresiel

Ústavný súd SR
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR opakovane vypočujú kandidátov na post ústavných sudcov, viacero z nich sa však ospravedlnilo. Parlamentný ústavnoprávny výbor eviduje šesť kandidátov, ktorí na dnešné vypočutie neprídu. Nezúčastní sa Katarína Čechová, Ladislav Duditš, Michal Ďuriš, Peter Melicher, Edita Pfundner a Radoslav Procházka. Definitívny zoznam kandidátov, ktorí neprídu, sa môže ešte rozšíriť. Ako prvý v poradí sa dnes predstaví jeden z dvoch nováčikov Rudolf Čirč.

Do štvrtej voľby sudcov sa prihlásilo 16 uchádzačov, z ktorých väčšina už kandidovala v predošlých voľbách.Poslanci NR SR hľadali chýbajúcich sudcov v tomto roku už trikrát, pričom z požadovaného počtu 18 kandidátov zvolili iba 12. Na Ústavnom súde SR stále chýbajú šiesti sudcovia z trinástich a košická inštitúcia funguje preto od februára v obmedzenom režime. Zákonodarcov čaká už štvrtá voľba sudcov na 46. schôdzi parlamentu, ktorá sa začne v utorok 18. júna.

Ústavnoprávny výbor parlamentu má v prípade verejného vypočutia iba poradnú funkciu, teda aj napriek ospravedlneniam posunie do pléna všetkých uchádzačov, ktorí splnia zákonom stanovené podmienky. Účasť na vypočutí nie je jednou z nich. Členovia výboru, ktorí vypočúvajú uchádzačov, riešili problematiku ich účasti či neúčasti už viackrát.

Na to, aby parlamentné plénum rozhodovalo iba o tých kandidátoch, ktorí sa pred poslancami prezentovali, apelovala aj Kancelária prezidenta SR. Aj napriek tomu poslanci ústavnoprávneho výboru, v ktorom má vládna koalícia väčšinu, odhlasovali, že účasť nie je povinná. Predpokladá ju však zákon a aj preto výbor vypočúva aj tých uchádzačov, ktorí sa už predstavili v predošlých voľbách.

Viac o téme: PoslanciSudcoviaVoľbaVypočúvanieústavná súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu