Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Verejné vypočutie Fiačana a Matulníka: Reagovali na rozhodnutie Ústavného súdu SR

(Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Parlamentný výbor začal dnešné vypočúvanie uchádzačov o post ústavných sudcov Ivanom Fiačanom a Michalom Matulníkom. Počas dnešného vypočúvania čaká Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR 14 kandidátov.

Advokát Fiačan pred výborom uviedol, že jeho motiváciou uchádzať sa o post je dôvera, ktorú do jeho osoby vložili navrhovatelia. Podľa Matulníka sa sudcovia musia neustále vzdelávať a svoje rozhodnutia patrične odôvodňovať. Výbor dnes vypočuje aj bývalého politika Radoslava Procházku, štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Editu Pfundtner či šéfku Najvyššieho súdu SR Danielu Švecovú.

"Iba by som si dovolil poukázať na môj motivačný list. Ďalším motivačným prvkom je prejavená dôvera voči mojej osobe," povedal na úvod Fiačan. Poslancov zaujímal Fiačanov názor na rozhodnutie Ústavného súdu SR z konca januára tohto roka, v ktorom označil ústavný zákon za protiústavný. "S týmto nálezom sa nemôžem stotožniť. Ak sme dali kompetenciu Súdnej rade SR posudzovať sudcov, nerozumiem, prečo bolo potrebné v tomto smere ešte meniť Ústavu SR zo strany poslancov ústavným zákonom," povedal Fiačan. Na záver doplnil, že najväčším problémom slovenskej justície je preťaženosť jednotlivých súdov a ich materiálneho vybavenia.

Michal Matulník tiež reagoval na rozhodnutie ústavného súdu. Podľa jeho slov išlo v istom smere o odvetu súdu k parlamentu. "Viem si predstaviť prípady, keď zasiahne Ústavný súd SR a zruší ústavný zákon. V zásade je to možné, ale opäť zdôrazňujem, že v extrémnych prípadoch. V tomto rozhodnutí bolo cítiť odvetu voči parlamentu zo strany Ústavného súdu SR. Nepovažujem to za dobré a takto by súd nemal rozhodovať," povedal Matulník. Advokát dostal otázku aj na spôsob voľby sudcov v Národnej rade SR. "Je jedno či je voľba tajná, alebo verejná. Ide o proces, ktorý by mal byť úspešný tak, aby mohol Ústavný súd SR fungovať v plnom zložení," uzavrel.

Pred výbor teraz predstúpi právny zástupca Mikuláša Černáka Miloš Maďar.

Viac o téme: VypočúvanieÚstavný súdIvan FiačanMichal Matulník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu