Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

OĽaNO vyzýva vládnu koalíciu, aby nerobila obštrukcie pri voľbe ústavných sudcov

Hnutie OĽaNO Zobraziť galériu (3)
Hnutie OĽaNO (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Opozičné hnutie OĽaNO vyzýva vládnu koalíciu, aby nerobila obštrukcie pri voľbe ústavných sudcov. Je totiž presvedčené, že medzi kandidátmi je 18 ľudí, ktorí spĺňajú potrebné kritériá a dá sa spomedzi nich vybrať kvalitných právnikov. Vnášanie politiky a osobného prospechu do voľby ústavných sudcov je podľa hnutia hazardom s budúcnosťou a charakterom Slovenska.

"Medzi prihlásenými kandidátmi je 18 ľudí, ktorí spĺňajú odborné a ľudské predpoklady na danú funkciu. Sú medzi nimi výborní, ale aj dobrí právnici. Vyzývame vládnu koalíciu, aby nerobila obštrukcie, a aby sme spoločne zvolili 18 dobrých kandidátov, z ktorých si prezident SR Andrej Kiska bude môcť vybrať deväť ústavných sudcov," vyhlásila na štvrtkovej tlačovej konferencii poslankyňa hnutia Veronika Remišová.

OĽaNO vyzýva vládnu koalíciu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa jej slov zaznievajú hlasy vo vládnej koalícii, že sa nepodarí zvoliť 18 kandidátov. "Ak táto ústavná kríza nastane, tak bude umelo vyvolaná a bude to kríza kvôli ambíciám jedného človeka," tvrdí Remišová, pričom narážala na predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý sa uchádza o post ústavného sudcu.

OĽaNO vyzýva vládnu koalíciu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Hnutie zároveň upozornilo, že novozvolení sudcovia budú 12 rokov určovať, akým smerom sa bude uberať výkon a ochrana práv občanov na Slovensku. "Budú určovať, či budeme mať krajinu, kde sa budú môcť ľudia spoľahnúť, či ich ústavné práva sú garantované a spravodlivo uplatňované pre všetkých a či budeme mať štát, kde vládne zákon a spravodlivosť. Je to rozhodnutie na tri volebné obdobia," dodala Remišová.

Viac o téme: Ústavný súdOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu