Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Verejné vypočutie Vernarského: Pred výborom musel vysvetľovať, či spĺňa právnu prax

Martin Vernarský
Martin Vernarský (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Na ústavnom súde sa vyskytli prípady rozdielneho rozhodovania v identických skutkových veciach, avšak je ťažké posúdiť, kedy ide o naozaj identické právne problémy. Uviedol to pedagóg na Fakulte verejnej správy UPJŠ v Košiciach Martin Vernarský, ktorý je tiež externým poradcom na Ústavnom súde (ÚS) SR.

Parlamentný ústavnoprávny výbor ho vypočul ako posledného uchádzača o kandidatúru na sudcu ústavného súdu. Nominovala o Právnická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ako aj predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.

„Pokiaľ ide o posudzovanie identity vecí, často aj malá odchýlka prejednávaných vecí môže mať z ústavnoprávneho hľadiska veľký význam,“ uviedol na margo rozdielneho rozhodovania súdu v rovnakých právnych problémoch.

Martin Vernarský
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Aj pri tomto kandidátovi mali členovia výboru pochybnosti o tom, či spĺňa podmienku 15-ročnej právnickej praxe. Vernarský argumentoval tým, že sa na akademickej pôde venoval právu. „Osobne nemám pochybnosti, že prax spĺňam, pôsobil som sedem rokov na akadémii, odkiaľ som prešiel na ústavný súd,“ vysvetlil.

Vernarský tiež odpovedal na otázky týkajúce sa jeho akademického pôsobenia, zaoberal sa problematikou samosprávy. „Štát je ten, kto sa správa aj v oblasti vnútornej suverenity v prospech obcí. Myslím si, že štát by mal urobiť maximum pre to, aby obecná samospráva bola funkčná,“ uviedol.

Výbor pokračuje v rozprave, kde má prerokovať, či kandidáti splnili požiadavky zákona, a teda, či sa môžu zúčastniť voľby.

Od stredy (23.1.) vypočul výbor 39 zo 40 kandidátov. Jedinou kandidátkou, ktorá sa pred výbor nedostavila, je Eva Fulcová, dôvodom bola jej hospitalizácia pre zdravotné problémy. Pred výborom sa predstavila listom, ktorý zaslala.

Viac o téme: Ústavný súdMartin Vernarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu