Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vo vysokohorskom teréne pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Horská Záchranná Služba)

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách jasno, vo Východných Tatrách s malou oblačnosťou. Ochladilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala na vrcholoch hôr v rozpätí od -20 do -6°C. Prevládalo bezvetrie alebo fúkal mierny vietor juhovýchodných až východných smerov s rýchlosťou do 5 m/s. Za posledných 24 hodín nepripadol žiaden nový sneh.

Počas poslednej periódy sneženia pripadlo 30 až 80 cm snehu, ktorý bol silným severozápadným vetrom prefúkaný do záveterných, hlavne južných a juhovýchodných svahov a do pásma lesa. Na záveterných svahoch sú naviate snehové vankúše a doskový sneh zväčša veľkej tvrdosti. Vplyvom dlhodobo nízkych teplôt sa v snehovom profile v miestach s nízkou výškou snehovej pokrývky (hlavne Nízke Tatry) začína vytvárať hranatozrnný sneh, ktorý pôsobí v profile destabilizujúco. Horské hrebene a rebrá sú často vyfúkané do tvrdého snehového podkladu. V hrebeňových oblastiach sú vytvorené snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne.

Celková výška snehu dosahuje nadpriemerné hodnoty, v stredných polohách do 180 cm, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 150 až 250 cm. Viac snehu na danú nadmorskú výšku je v severozápadných pohoriach (Malá Fatra, Západné Tatry), najmenej vo východnej časti Nízkych Tatier.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka sa vplyvom minulotýždňového oteplenia a následného ochladenia stabilizovala. Výnimku tvoria niektoré strmé svahov, na niektorých miestach s nízkou snehovou pokrývkou sa vplyvom dlhodobo nízkych teplôt začínajú vytvárať nestabilné snehové vrstvy.

Hlavným lavínovým problémom je tvrdý vetrom ufúkaný doskový sneh na východných, juhovýchodných a južných svahoch. Uvoľnenie doskových lavín, najmä v spomenutých expozíciách, je možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení obzvlášť na veľmi strmých svahoch (nad 30°). Výskyt samovoľných lavín sa neočakáva. Tendencia lavínového nebezpečenstva má zotrvalý stav.

 

 

Viac o téme: ZimaSnehHoryPočasieLavíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu