Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ROZHOVOR s Igorom Kašperom, kandidátom na post primátora Banskej Bystrice

Igor Kašper Zobraziť galériu (2)
Igor Kašper (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Kandidátom na post primátora v tohtoročných komunálnych voľbách v Banskej Bystrici je aj 38-ročný ekonóm, manažér, mestský a krajský poslanec Igor Kašper. Kandiduje ako nezávislý a má verejnú podporu SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina a Progresívne Slovensko.

Čo bolo impulzom pre vaše rozhodnutie kandidovať v komunálnych voľbách na post primátora?

Sú dva hlavné dôvody, prečo kandidujem. Prvým je, že sa za mňa postavila celá demokratická pravica. Konkrétne SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina, Progresívne Slovensko. Naopak, Ján Nosko prijal podporu Smeru a teší sa na spoluprácu s nimi, ako sám vyhlásil. Druhým, že sa nenašiel nikto silný na pravej strane politického spektra. Pýtal som sa demokratických stredopravých strán, či nepostavia vlastného kandidáta, ale povedali, že nie.

Takisto som sa pýtal silného klubu v banskobystrickom zastupiteľstve, Banskobystrickej alternatívy. Ich odpoveď bola takisto, že nie. Verte mi, ak by sa našiel slušný kandidát z týchto kruhov, nekandidoval by som. Ja som človek, ktorý má politiku rád a robí ju z presvedčenia. Som skúsený ekonóm, ktorý vidí problémy mesta a spolu s mojím tímom a naším programom ich chceme spoločne vyriešiť.

Igor Kašper plánuje nájomné byty a spravodlivé financovanie škôl

Igor Kašper #1

V akom stave je dnes mesto podľa vás?

Máme tu za posledné štyri roky obrovský nárast herní, pribudlo viac ako sto bilbordov a dve nové obchodné centrá. To nie sú dobré správy. Máme novú autobusovú stanicu, z čoho sa teším, lebo sme boli už na smiech.

Čo už málokto vie, že zaplatíme za jej prevádzku cez mestskú spoločnosť päť miliónov eur za desať rokov a nebude ani naša, ako pôvodne schválili poslanci. Poslanci navrhli a schválili mnoho projektov, opravili sa škôlky, vybudovali športoviská, parkoviská.

Som rád, že sú v tom zahrnuté aj moje návrhy, či už oprava Zvolenskej cesty, vybudovanie multifunkčného športového areálu pri Základnej škole v Radvani, či vnútorné vybavenia škôlok. Je však stále dosť toho, čo musíme urobiť. Bol som v posledných mesiacoch každý deň niekoľko hodín v uliciach, Bystričania mi otvorili oči ešte viac.

Čím chcete presvedčiť obyvateľov, aby vás krúžkovali? Čo im ponúkate v prípade vášho volebného úspechu na najbližšie štyri roky?

Zrušiť herne na území mesta. Presadiť, aby parkovné patrilo mestu, nie súkromnej spoločnosti. Stavať dostupné mestské nájomné byty. Nerobiť rozdiely medzi deťmi v školstve a športe, vyrovnať normatívne financovanie pre deti v súkromných, mestských a cirkevných základných škôl. Ušetriť na platoch primátora a viceprimátora 400.000 eur. To sú základné témy.

Zľava: Igor Kašper a Ján Nosko

Zľava: Igor Kašper a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

Ste mestský a krajský poslanec, ktorý išiel do ulíc mesta a pýtal sa ľudí. Čo ste sa od nich dozvedeli, čo im chýba, s čím sú nespokojní?

Dozvedel som sa množstvo príbehov, podnetov. Stretol som ich už takmer 10.000. Napríklad ma prekvapilo, že v Sásovej mi ľudia často hovorili o tom, že tam chýbajú priestory pre psíčkarov. Na Fončorde ich najviac trápia herne.

Všeobecne Bystričania najviac vnímajú zlý stav chodníkov a ciest. Oprava komunikácii by mala byť taká samozrejmosť, ako to, že dýchame. Chváliť sa touto činnosťou je to isté, ako keby sa učiteľ chválil, že učí, murár, že muruje a lekár, že lieči.

Čo najviac vyčítate súčasnému vedeniu mesta? Čo mohlo a neurobilo?

Máme tu za posledné štyri roky obrovský nárast herní, pribudlo viac ako sto bilbordov a dve nové obchodné centrá. Robia sa rozdiely medzi deťmi, či už v školstve alebo športe. Ale hlavne – majetok mestskej spoločnosti sa doslova rozkráda. To musíme zastaviť.

Otvorili ste tému herní ako naliehavého problému, s ktorým sa súčasné vedenie mesta akosi nedokáže dlhodobejšie vysporiadať...

Najmä na Fončorde, v Sásovej a na Hornej ulici sa ich otvorilo viacero. Hornú ulicu premenovali miestni na Hernú. Drogy, strach a hluk sú ich sprievodným javom. Jediným riešením je ich zrušenie, pochopili to už nielen v Ružomberku, ale aj v Brezne. Pred pár dňami spustili petíciu aj tam. Vedenie nášho mesta má zjavne iný názor.

Igor Kašper chce z Banskej Bystrice mesto bez herní

Igor Kašper #2

Ste nezávislý kandidát, no máte verejnú podporu SaS, OĽaNO, Sme rodina, KDH a Progresívne Slovensko. Dokážete sa nezávisle cítiť aj po prípadnom úspechu v komunálnych voľbách?

Za svojím menom budem mať zoznam týchto strán a hnutí napriek tomu, že nie som členom žiadnej z nich. Je to pozitívny precedens, že sme ich dokázali v našom meste spojiť. Ja som rád, že som súčasťou tohto spojenia, mimochodom nikde inde na Slovensku nie je silnejšia koalícia. Dostal som od nich len dve podmienky. Že sa nikdy nespojím so Smerom a že budem viesť úrad transparentne. To si od nich veľmi vážim.

Máte chuť a energiu posunúť Banskú Bystricu minimálne o dva kroky vpred. Čo by ste urobili ako prvé vo funkcii primátora?

Hneď by som začal napĺňať svoj program. A začal by som finančný a personálny audit v mestských spoločnostiach. Ako ekonóm a vyštudovaný auditor si na to posvietim do hĺbky.

Avizovali ste "červenú" vizuálnemu smogu, teda množstvu bilbordov, ktoré sa v meste rozšírili. Ako robíte svoju kampaň?

Predovšetkým v teréne, tak ako posledných osem rokov. Stretnutia s Bystričanmi sú pre mňa najdôležitejšie. Tam sa dozviem viac ako z obývačky. Dôraz kladiem aj na komunikáciu prostredníctvom sociálnych sietí.

Viac o téme: Banská BystricaKomunálne voľbyIgor Kašper
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu