Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ROZHOVOR so Stanislavom Žigmundom, kandidátom na post primátora Trnavy

Stanislav Žigmund
Stanislav Žigmund (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

TRNAVA - Kandidát na primátora za Stranu rómskej komunity v Trnave je 62-ročný živnostník Stanislav Žigmund. Počas svojho pôsobenia na radnici sa chce angažovať za zlepšenie vzťahov s majoritnou časťou obyvateľov mesta. Je ženatý, má dve deti.

Kandidujete na najvyšší post v samospráve krajského mesta. Doteraz ste však v žiadnych orgánoch samosprávy nepôsobili, nepoznáme ani vaše aktivity zo spolupracujúcich organizácií. Čo vás primälo zabojovať rovno o najvyššie, primátorské kreslo?

Som príslušníkom rómskeho etnika a pre pomalé riešenie nášho problému som sa rozhodol, že sa budem na miestnej úrovni politicky angažovať za zlepšenie vzťahov s majoritou, s úradmi nášho mesta a dosiahnutie tohto cieľa vidím reálne len z postu primátora.

Z čoho bude pozostávať vaša kampaň a odkiaľ pramenia prostriedky, ktoré použijete? V akej budú výške? Máte podporu niektorých z politických subjektov, ktoré nepostavili svojho vlastného kandidáta? Kandidujete aj za poslanca?

Doménou mojej kampane je komunikácia a stretávanie sa s občanmi. Podporuje ma aj strana Slovenská národná jednota, ktorá má aj dvoch kandidátov v meste do mestského zastupiteľstva, lebo som národne a kresťansky orientovaný. Ja sám však do zastupiteľstva nekandidujem. Prostriedky na kampaň sú z rodinného rozpočtu a nepresiahnu 200 eur.

Akú voličskú podporu predpokladáte? Kto je vašou cieľovou skupinou?

V komunite Rómov v našom meste požívam dôveru, lebo žijem v usporiadanej rodine v meste medzi komunitou majority a nemáme medzi sebou žiadne problémy. Trvale pracujem vo svojej profesii. Mám dve deti. Chlapec je husľový virtuóz a žije vo Viedni, kde účinkuje vo významných hudobných telesách. Dcéra študuje na konzervatóriu hru na klavír a violončelo. Mojou cieľovou skupinou je početné rómske obyvateľstvo mesta a kandidujem s ich podporou.

Čo je top témou vašej kampane? Prečo ste si ju vybrali?

Témou mojej kampane je pomáhať mestu pri riešení postavenia rómskej komunity, najmä prekonávania problémov spolužitia a vytvárania podmienok kultúrneho vyžitia hlavne pre talentovanú rómsku mládež. Chcem byť nápomocný pri riešení problémov v sociálnej a zdravotníckej oblasti.

Aké je vaše riešenie pre veľký problém mesta - statickú a dynamickú dopravu?

Maximálne využiť zanedbané plochy na vytvorenie parkovacích miest na sídliskách, vytvárať záchytné krátkodobé parkoviská pred vstupom do mesta a zhustiť frekvenciu MHD, najmä ráno a popoludní.

Aké máte riešenie pre ďalší problém Trnavy - zeleň?

Som spokojný s doterajším rozširovaním mestskej a prímestskej zelene, len situáciu chcem vylepšiť ich údržbou po celé vegetačné obdobie. Chcem vytvoriť ekologickú hliadku primátora k sledovaniu nelegálnych skládok a sídliskovej čistote.

Akým ďalším témam sa chcete venovať?

Chcem sa zvýšene venovať skvalitňovaniu života v meste, v úrade primátora chcem zriadiť orgán pre menšinové komunity neprispôsobivých rómskych rodín. Venovať sa chcem aj závažnému problému narastajúceho bezdomovectva v centre a na exponovaných miestach. V tejto oblasti som inšpirovaný publikáciami trnavského autora, kde sa podrobne rozoberajú aj riešenia nielen v meste, ale v celoslovenskom priestore, lebo rómska problematika nie je len problémom nás, ale v prvom rade majoritného obyvateľstva.

Na čo z práce doterajšieho primátora nebudete mať problém nadviazať? Čo naopak je pre vás nedostatkom, z ktorého sa dá vziať ponaučenie?

Chcem kontinuálne pokračovať rozbehnuté projekty a participatívny rozpočet rozšírením o špecifické potreby týkajúce sa rómskej komunity s ich spoluúčasťou na ich riešení.

Čo podľa vás má reprezentovať osobnosť primátora?

Osobnosť a funkcia primátora je v očiach občana permanentne vnímaná počas celých 24 hodín, nielen časť pracovného dňa, ale i v dňoch pracovného voľna. Preto musí vyhľadávať podmienky komunikácie a počúvať hlas ulice.

Vedeli by ste sa vzdať kandidatúry v prospech kandidáta, u ktorého sa ukáže vyššia pravdepodobnosť na zvolenie? Očakávali by ste za to niečo?

Trnava nie je pripravená akceptovať primátora z iného etnika a s tým som uzrozumený. Preto sa môžem vzdať kandidatúry v prospech výhľadov úspešnejšieho kandidáta, ktorý má predpoklad osvojiť si niektoré moje priority z programu, a tým mu môžem zabezpečiť hlasy mojich voličov z rómskej komunity, ktorá je v meste početná.

Viac o téme: TrnavaKomunálne voľbyStanislav Žigmund
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu