Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

ROZHOVOR s Jánom Púčekom, kandidátom na post primátora Žiliny

Kandidát na primátora Žiliny, Ján Púček (ĽSNS).
Kandidát na primátora Žiliny, Ján Púček (ĽSNS). (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

ŽILINA - O post primátora Žiliny sa v nadchádzajúcich komunálnych voľbách uchádza sedem kandidátov. Kandidát Ľudovej strany Naše Slovensko 64-ročný Ján Púček chce viesť mesto k vyššej prosperite, rozvoju a spokojnosti občanov. Zdôrazňuje, že pre všetkých musia platiť rovnaké práva a povinnosti bez rozdielu - za rovnaké dane patria občanom rovnaké služby od mesta.

Pôsobíte ako poslanec v zastupiteľskom zbore mesta Žilina. Prečo ste sa rozhodli uchádzať o primátorské kreslo a aké boli hlavné dôvody?

Dvanásť rokov pôsobím ako poslanec Mestského zastupiteľstva Žilina. Po získaných skúsenostiach z poslaneckej činnosti, opierajúc sa o životné skúsenosti, som dospel k presvedčeniu, že je v mojich silách viesť mesto Žilina k vyššej prosperite, rozvoju a k spokojnosti občanov Žiliny.

Aké by boli vaše prvé kroky po nástupe na post primátora?

Prehodnotenie zmlúv, ktoré sa javia ako nevýhodné pre mesto, vykonanie ekonomického a personálneho auditu mesta a podnikov so 100-percentnou účasťou mesta. Ale aj tých, v ktorých má mesto podiely.

Môžete predstaviť sedem priorít vášho volebného programu?

Prvou prioritou je koniec nevýhodným zmluvám a neefektivite mesta. Druhou prioritou je rovnaký meter pre všetkých - za rovnaké dane rovnaké služby od mesta občanom. Pre všetkých musia platiť rovnaké práva a povinnosti bez rozdielu.

Treťou prioritou je riešenie dopravy v meste a v mestských častiach na základe odporučení Výskumného ústavu dopravy Žilina a Žilinskej univerzity. Vyriešiť parkovanie na sídliskách, ale aj v centre mesta. Ak budú občania súhlasiť, ako prioritné pre každý byt vyčleniť jedno parkovacie miesto. Začať s budovaním záchytných parkovísk na vstupoch do mesta a ak to bude potrebné aj pri vjazdoch na sídliská. Dobudovať cyklotrasy v meste tak, aby tvorili súvislé úseky.

Štvrtou prioritou je udržiavanie a zveľaďovanie mesta ekonomicky. Cesty, chodníky, parkoviská, ihriská a iné potreby občanov riešme vlastnou mestskou firmou bez subdodávateľov v prípadoch, keď je to možné.

Piatou prioritou je rozvíjanie športu, kultúry a cestovného ruchu citlivejšie k požiadavkám občanov. Podporujme našich obyvateľov a podnikateľov projektom "Žilina Žilincom". Šiestou prioritou je zmena územného plánu mesta tak, aby výstavba nájomných bytov cez Štátny fond rozvoja bývania bola podstatne intenzívnejšia.

Siedmou prioritou je zostať ľudskými a starostlivými. Dajme možnosť odpracovať si svoje záväzky dlžníkom mesta. Rozviňme služby pre ťažko zdravotne postihnutých a zvýšme starostlivosť o seniorov aj rozšírením kapacít sociálneho zariadenia.

Jedným z dlhodobo nefunkčných športovísk je hala na Bôriku. Aké by ste v prípade úspechu vo voľbách navrhovali riešenie na zmenu tohto stavu?

Asi máte na mysli športovú halu zvanú "Korytnačka". Napriek tomu, že vlastník športovej haly je súkromná osoba s dlhmi voči mestu, mám záujem, aby sa vyrokovalo získanie tejto haly do vlastníctva mesta vzájomnou dohodou. Už v minulosti som v mestskom zastupiteľstve takýto návrh podporoval, aby sa vzájomné pohľadávky započítali.

Novozvolené Mestské zastupiteľstvo sa bude musieť zaoberať aj riešením v oblasti odpadového hospodárstva. Ako hodnotíte súčasný stav a aké sú možnosti riešenia?

Ako každé mesto, aj Žilina má v tejto oblasti problémy. Už v minulosti bol záujem súkromných investorov vybudovať spaľovne napríklad v Považskom Chlmci, vo Višňovom, alebo v Kafilérii v Mojšovej Lúčke. Vo všetkých týchto lokalitách občania nesúhlasili s ich výstavbou. Myslím si, že táto záležitosť by si vyžadovala legislatívne riešenie parlamentu, obdobne ako v prípade stavieb vo verejnom záujme. Všetci tvoríme odpad a nie je možné sa zbavovať zodpovednosti za jeho likvidáciu protestmi len v záujme osobného pohodlia. Aj štát má svoje pozemky po celom území SR. Nič nebráni tomu, aby na výstavbu spaľovní tieto pozemky poskytol.

Predstavili ste aj zámer spájať občanov, pracovníkov Mestského úradu a poslancov.

Sedem Jána Púčka je len stručné zhrnutie môjho programu bez planých sľubov. Chcem na Mestskom úrade výlučne odborníkov v každom odbore, ktorí budú musieť počúvať pripomienky a návrhy občanov. Títo odborníci so mnou aj s poslancami musia nájsť riešenia týchto pripomienok.

Budem občanov, pracovníkov Mestského úradu a poslancov spájať s cieľom spoločne dosiahnuť rozvoj mesta a spokojnosť občanov.

Viac o téme: ŽilinaKomunálne voľbyJán Púček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu