Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Volebný servis

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V sobotu 10. novembra budú mať Slováci opäť možnosť voľby. Tentokrát si budeme za plentami vyberať nových starostov / primátorov a poslancov miestnych zastupiteľstiev. Pozrite sa, čo je potrebné vedieť pred vstupom do volebnej miestnosti.

Právo voliť v komunálnych voľbách má občan Slovenskej republiky a cudzinec, ktorý má trvalý pobyt v obci a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov. 

Kedy sa volí?

  • Volebné miestnosti sa otvoria v sobotu, 10. novembra o 7:00, svoj hlas môžete odovzdať do 22:00.

Ako sa volí?

  • Po príchode do volebnej miestnosti po predložení občianskeho preukazu alebo dokladu o pobyte pre cudzinca dostanete dva hlasovacie lístky a prázdnu obálku.
  • Jeden je pre voľby do obecného (mestského) zastupiteľstva a jeden pre voľby starostu obce (primátora mesta).
  • Volič hlasuje v osobitnom priestore určenom na úpravu hlasovacích lístkov. 
  • Na hlasovacom lístku pre voľby poslancov obecného (mestského alebo miestneho) zastupiteľstva môže volič zakrúžkovať najviac toľko poradových čísiel kandidátov, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. (Počet poslancov, ktorý sa volí vo volebnom obvode, je uvedený na hlasovacom lístku.)
  • Na hlasovacom lístku pre voľby starostu obce (primátora mesta alebo starostu mestskej časti) môže volič zakrúžkovať poradové číslo len jedného kandidáta.
  • V osobitnom priestore určenom na úpravu hlasovacích lístkov vloží volič do obálky jeden hlasovací lístok pre voľby do obecného (mestského) zastupiteľstva a jeden hlasovací lístok pre voľby starostu obce (primátora mesta).
  • Na požiadanie voliča mu okrsková volebná komisia vydá za nesprávne upravené hlasovacie lístky iné. Nesprávne upravené hlasovacie lístky vloží volič do schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov.

Pozor! Ak si volič nechá nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky, dopustí sa priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu