Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rybníčkovi sa v boji o post primátora Trenčína postaví aj Danica Birošová

Danica Birošová
Danica Birošová (Zdroj: TASR / Radovan Stoklasa)

TRENČÍN – O post primátorky Trenčína sa bude uchádzať v novembrových komunálnych voľbách 61-ročná právnička a súčasná poslankyňa mestského zastupiteľstva v Trenčíne Danica Birošová. Kandiduje pod hlavičkou politickej strany Doma dobre. Jej prioritou je vrátiť Trenčínu postavenie, aké mal v minulosti.

„Mesto upadá, je na periférii záujmu nielen investorov, ale aj politikov a inštitúcií. Je tu jasný odbyt obyvateľstva, Trenčín už nie je miestom, ktoré by bolo super pre bývanie, ale stalo sa periférnym mestom,“ skonštatovala Birošová s tým, že chcela sama založiť politickú stranu, potom však prijala ponuku strany Doma dobre. 

Jej prioritou je zmodernizovať vedenie mesta, riešiť dopravnú situáciu v meste, parkovaciu politiku, bude sa snažiť, aby bol v meste väčší poriadok a bezpečnosť, aby bol Trenčín čistejší, zelenší, aby kultúra bola pre všetkých.

„Trenčín je jediné krajské mesto, ktoré nemá divadlo, takže chcem, aby tu to kamenné divadlo bolo. Rovnako chcem, aby magistrát bol otvoreným pre ľudí, aby bol Trenčín univerzitným mestom. Dôležité je tiež zlepšiť spoluprácu mesta s krajom. To, že mesto pokrivkáva, je výsledkom faktu, že spolupráca s vyšším územným celkom je veľmi slabá,“ zdôraznila.

Ako dodala, v prípade zvolenia bude klásť dôraz na podporu mladých ľudí formou štartovacích bytov, ale aj na skvalitnenie starostlivosti o seniorov, zlepšenie zdravotnej starostlivosti a starostlivosti o rodiny. Dopravnú situáciu v Trenčíne by chcela riešiť zavedením bezplatnej mestskej dopravy. 

Zmeniť bude podľa nej potrebné koncepciu výstavby futbalového štadióna, postaviť treba novú budovu mestského úradu tak, aby v nej boli sústredené všetky mestské odbory a mestská polícia s dostatočným počtom parkovacích miest pre klientov. Zo starej budovy mestského úradu chce urobiť múzeum a z centra mesta historickú zónu atraktívnu pre turistov.

Strana Doma dobre je podľa nej centristická strana založená na kresťanských hodnotách, podpore rozvoja rodín. Birošová kandiduje aj na poslankyňu mestského zastupiteľstva a spolu s ňou pod hlavičkou strany aj ďalšie štyri ženy. 

„Postavili sme tím poslankýň – žien, takže to bude taký typický ,babinec‘. Mesto Trenčín ešte nemalo v čele primátorku aj v zastupiteľstve bola vždy prevaha mužov. Mojou ambíciou je dostať do komunálnej politiky viac žien a mladých ľudí,“ doplnila Birošová. 

Birošová sa ako nezávislá kandidátka uchádzala o post primátorky aj v komunálnych voľbách v roku 2014, skončila tretia za súčasným primátorom Richardom Rybníčkom a poslancom Tomášom Vaňom.  

Viac o téme: TrenčínKomunálne voľbyDanica Birošová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu