Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Historik z Harvardu komentoval zvolenie Čaputovej: Dobrá správa pre Slovensko, USA, V4 aj Úniu

Nová prezidentka Zuzana Čaputová
Nová prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA - Slovensko najnovšími prezidentskými voľbami dokázalo, že začína byť pripravené na politiku humanizmu, solidarity a pravdy, myslí si profesor histórie Charles Maier z Harvardovej univerzity.

Milostný život prezidentky Čaputovej, jej partner Peter chce byť oporou: Aj toto sa môže stať po svadbe

"Humanizmus, solidarita a pravda musia zostať ašpiráciami pre nás všetkých, i keď sú to ciele, ktoré nie sú nikdy úplne dosiahnuté. Niekdajší český prezident Václav Havel nás nabádal žiť v pravde. Samozrejme, aj jeho prezidentovanie čelilo problémom, ale jeho zvolenie v roku 1989 vyslalo vzrušujúci odkaz nám všetkým," uviedol americký vysokoškolský pedagóg v rozhovore.

Maier pôsobil na Harvarde dlhé roky ako riaditeľ Centra európskych štúdií. Jeho zameraním sú síce krajiny hovoriace nemeckým a románskymi jazykmi, neunikli mu však ani prezidentské voľby na Slovensku.

"Berúc do úvahy predvolebné prieskumy verejnej mienky, nebolo prekvapením, že Zuzana Čaputová získala také výrazné víťazstvo. Je to vynikajúca správa pre slovenskú politiku, pre reputáciu Slovenska v Spojených štátoch, pre vyšehradské krajiny i pre Európsku úniu ako celok," povedal historik.

A hoci slovenský prezident nemá vplyv na každodennú politiku a politické strany, stanovuje morálny tón - a to je dôležité, zdôraznil profesor. 

Ako príklad spomenul posledných talianskych prezidentov Oscara Luigiho Scalfara (1992-1999), Carla Azeglia Ciampiho (1999-2006) a Giorgia Napolitana (2006-2015), ktorí mali tiež menšie právomoci než premiér, ale práve oni podľa Maiera pomohli pozdvihnúť taliansku celoštátnu politiku nad čisto stranícku.  

Slovensko by sa podľa neho nemalo zaoberať myšlienkou, či je ako krajina pripravené na prezidentku-ženu. "Najefektívnejšia britská premiérka za posledných 40 rokov bola Margaret Thatcherová. Nemecká kancelárka Angela Merkelová tiež zohrávala dôležitú úlohu. Dúfam, že čoskoro si aj moja krajina - USA - vyberie ženu-prezidentku," uzatvoril Charles Maier z Harvardovej univerzity.

Viac o téme: Prezidentské voľbyZuzana ČaputováVolby2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu