Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Proces v kauze vraždy Kuciaka odročili: Senát chce, aby bol Kočner vyšetrený psychiatrom

(Zdroj: Topky/Peter Korček)

PEZINOK - Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) odročil pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na marec. Pojednávať sa bude v termínoch 18. a 19. marca, 15., 16., 29. a 30. apríla.

Vo štvrtok pred senátom ŠTS vypovedali znalci z polície a Europolu. Vysvetľovali, akým spôsobom extrahovali komunikáciu Mariana K. a iných obžalovaných z ich zaistených mobilných telefónov. Po ich výsluchu predsedníčka senátu Ružena Sabová vyzvala Mariana K., nech doloží zoznam znalcov, od ktorých sa odmieta podrobiť psychologickému a psychiatrickému skúmaniu.

Počas vyšetrovania sa odmietol vyšetriť psychológom Antonom Heretikom. Obžalovaný po porade s obhajcom Marekom Parom dodal zoznam ústavov. Podľa splnomocnenca poškodených Kuciakovcov Daniela Lipšica ide o jediné dva, ktoré majú znalcov z odboru psychiatrie. Senát ŠTS chce, aby bol Marian K. vyšetrený psychiatrom a psychológom z dôvodu prípadného určenia výšky trestu.

Obžalovaný má podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry právo podania sťažnosti na znalcov. "Voči takémuto rozhodnutiu trestný poriadok sťažnosť pripúšťa. Obžalovaný sťažnosť môže podať a korigovať, či chce byť vyšetrený tým znalcom," poznamenal. Senát ŠTS zahrnul do rozsahu dokazovania viacero mobilných telefónov obžalovaných vrátane telefónov Mariana K., v ktorých mal šifrovanú aplikáciu Threema. Z tej podľa splnomocnenca poškodených Daniela Lipšica vyplýva, že spolu s Alenou Zs. naplánovali vraždu Kuciaka. Súd zatiaľ neuviedol, kedy sa táto komunikácia bude na súde čítať. Prokurátor ozrejmil, že si teraz zo súdu musia vyžiadať kópiu tejto komunikácie. Potvrdil, že následne niektoré jej časti predložia ako dôkaz.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Z vraždy novinára a jeho snúbenice sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za ňu právoplatne odsúdený. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.

Viac o téme: PojednávanieKauzaSúd Ján KuciakMartina KušnírováAlena Zsuzsová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu