Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pred súdom v kauze vraždy Kuciaka vypovedal IT znalec Oster

(Zdroj: Topky/Peter Korček)

PEZINOK - Pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedal v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka znalec z oblasti informačných technológií Jaroslav Oster, ktorý pracoval s telefónmi obžalovaného Mariana K. Výsluch navrhla obhajoba.

Marian K. sa Ostera pýtal, či bola jeho aplikácia Threema zaheslovaná. Na to nedokázal priamo odpovedať, potvrdil však, že mu vyšetrovateľ dal prístupové heslá. Telefón polícii poskytol aj s prístupovými kódmi svedok Peter Tóth.

"Boli to štandardné forenzné postupy, ktoré sú využívané na celom svete v súlade s technickými normami, nevymykalo sa to štandardu," uviedol Oster na margo postupu znalcov z polície a Europolu. Tí vypovedali pred súdom s vylúčením verejnosti, obsah ich výpovede je neznámy. Matka zavraždenej Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová priblížila, že Marian K. mal na znalcov z Europolu množstvo otázok.

Cez šifrovanú aplikáciu Threema mal Marian K. komunikovať s viacerými bratislavskými sudcami a ovplyvniť aj konanie v kauze zmeniek TV Markíza. Podľa advokáta Daniela Lipšica dokazuje aj vraždu novinára.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Z vraždy novinára a jeho snúbenice sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za ňu právoplatne odsúdený. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.

Viac o téme: VraždaSúd Ján KuciakThreemaJaroslav Oster
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu