Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štvrtý deň megaprocesu: Kočner a Zsuzsová sa stretávali v Báči, vypovedali svedkovia

Andrej Tóth Zobraziť galériu (3)
Andrej Tóth (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PEZINOK - Dvojica obžalovaná v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka Marian Kočner a Alena Zsuzsová sa stretávali v golfovom rezorte v Báči. Uviedli to dnes pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku dvaja predvolaní svedkovia Erik Schwartz a Andrej Tóth.

Erik Schwartz vo svojej výpovedi uviedol, že je zakladateľom golfového rezortu. Keď mal približne pred ôsmimi rokmi problémy s bankou, ktorá žiadala jednorazové vyplatenie úveru, do areálu vlastnícky prostredníctvom firmy registrovanej na Malte vstúpil Kočner a stal sa spoluvlastníkom.


ONLINE zo súdu: Bödör poprel Tóthove slová o sledovaní novinárov, Haščák hovoril o Kočnerovej SMS


V areáli sa podľa svedka Kočner stretával s rôznymi ľuďmi. Jedným z nich bol napríklad bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. „Bol mi predstavený ako vášnivý rybár," povedal Schwartz. Marian Kočner podľa svedka vo fungovaní rezortu navrhol zmeny, ktoré zvýšili kvalitu služieb. Pre jeho kontroverznú povesť sa však podľa neho niektorí zákazníci rozhodli zmeniť golfový klub.

Stretával sa s jednou pani

Kočner sa podľa Schwartza v areáli stretával aj s „jednou pani". Podľa neho do Báča jazdila na červenom mercedese komárňanskej značky a Kočnerovi nosila „taštičky s výrobkami z medu a propolisu", pričom zamestnanci boli poverení v jeho neprítomnosti ju za to vyplatiť.

Keď bol Kočner v areáli prítomný, stretával sa s ňou v prevádzkovej budove. Keď po zadržaní zverejnili médiá podobizne Aleny Zsuzsovej, personál ju podľa Schwartza identifikoval ako ženu, ktorá do areálu chodila. „Tak mi to prezentovali zamestnanci, že o túto osobu sa jednalo," povedal svedok.

Štvrtý deň megaprocesu: Kočner
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Druhý svedok Andrej Tóth pracoval od 1. februára 2018 ako manažér hotela a reštaurácie v areáli. Podľa vlastných slov v období medzi marcom a júnom 2018 v rezorte vídal Mariana Kočnera Ten podľa Tótha niekedy chodil hrať golf a párkrát sa stretol aj so Zsuzsovou. Detaily ich stretnutí však nepozná.

Dve úkladné vraždy

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v tomto prípade obžalobu na Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, Kočnera  je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur.

Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Marčeka a Szabóa). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

Štvrtý deň megaprocesu: Kočner
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili vo februári 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom Kočnerom.

Viac o téme: ProcesJán KuciakAlena ZsuzsováAndrej TóthErik Schwartz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu