Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Lipšic o výpovedi podnikateľa Bödöra: Musí byť trestne stíhaný za krivú prísahu

Norbert Bödör Zobraziť galériu (3)
Norbert Bödör (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Právny zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic je presvedčený o tom, že nitriansky podnikateľ Norbert Bödör musí byť trestne stíhaný za krivú prísahu. Reagoval tak na Bödörovu pondelkovú výpoveď pred senátom Špecializovaného trestného súdu. Ten odmieta, že mal informácie z vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka. Podľa Lipšica podnikateľ krivo vypovedal.

"Je evidentné, že vypovedal v úplnom rozpore s jeho komunikáciou s Marianom Kočnerom. V princípe na každú jednu otázku odpovedal, že to tak nebolo alebo si na to nespomína. Komunikácia je jednoznačná, bola dlhodobá a musím povedať, že je verifikovaná ďalšími dôkazmi," uviedol pred novinármi Lipšic s tým, že ak má ktokoľvek pocit, vrátane Bödöra, že príde na súd a bude vytrvalo klamať, musí niesť trestnú zodpovednosť za krivú prísahu.


Výpoveď svedka, ktorý upravoval zbraň na vraždu Kuciaka: Horko-ťažko som sa dal presvedčiť


"Toto je, dá sa povedať, bežný postup, robí sa to už roky," reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na možnosť trestného stíhania za krivú výpoveď. Upozornil na to, že podľa jeho názoru však treba počkať, kým nadobudne právoplatnosť rozsudok v prípade, v ktorom svedok krivo svedčil. Samotnú Bödörovu výpoveď ako dôkaz hodnotiť nechcel, keďže proces pokračuje. Rovnako nechcel komentovať, prečo nie je obvinený v prípade sledovania novinárov. "Táto vec sa ešte právoplatne neskončila," pripomenul s tým, že sa jej venuje miestne príslušná prokuratúra.

Daniel Lipšic sa vyjadruje k dnešnej výpovedi Norberta Bödöra na súde v Pezinku

Nitriansky podnikateľ Bödör v pondelok ako svedok pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka poprel, že by sa akýmkoľvek spôsobom podieľal na sledovaní a lustráciách novinárov. Stretnutia s exsiskárom Petrom Tóthom po vražde nepoprel. Tóth ho mal žiadať, aby pomohol obžalovanému Marianovi Kočnerom vo väzbe. Bödör nedokázal prokurátorovi povedať, prečo žiadal Tóth pomoc práve od neho.

VIDEO Lipšic o výpovedi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Bödör tvrdí, že Tóth pred súdom klamal

Bödör tiež na súde povedal, že o zadržaní páchateľov vraždy sa rozprávalo verejne v bratislavských kaviarňach a reštauráciách. Tvrdil to v reakcii na otázku, odkiaľ vedel o pláne zadržať páchateľov, o čom vypovedal Tóth. Bödör však odmieta, že mal informácie z vyšetrovania vraždy, a tvrdí, že Tóth pred súdom klamal.

VIDEO Lipšic o výpovedi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Pokiaľ on to niekde počul a má názor, že to bolo dva mesiace pred zadržaním, to je jeho názor, ja mu to brať nemôžem, či je to skutočne pravda, to je druhá rovina. V každom prípade, bol poučený o tom, že má vypovedať pravdu," skonštatoval prokurátor.

Viac o téme: ProcesDaniel LipšicJán KuciakNorbert Bödör
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu