Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vyšetrovanie lustrácií podľa Sakovej pokračuje: Ministerka nevylučuje zmeny v legislatíve

Denisa Saková
Denisa Saková (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Vyšetrovanie lustrácií novinárov podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej pokračuje a ona preto nemá informácie o jeho priebehu. Novinárom to povedala v stredu po rokovaní vlády. Spolu s policajným prezidentom Milanom Lučanským však prijíma opatrenia, aby sa riziko nezákonných lustrácií minimalizovalo.

Ministerka nevylučuje ani zmeny v legislatíve. "Ak sa zhodneme na tom, že prevencia, teda prísnejší zákon bude tou formou, aby sa nezákonné lustrácie nerobili, určite k tomu radi pristúpime," konštatovala. Ide však podľa nej o širokú tému, ktorá súvisí aj s informatizáciou štátnej správy. Tá umožnila prístup do databáz ministerstva vnútra aj iným rezortom alebo stavovským organizáciám.

Prečítajte si aj: Vražda Jána a Martiny: VIDEO Meno strelca, lustrácia prokurátorov a tajomstvo zaistených správ

V kauze lustrácie Jána Kuciaka a ďalších novinárov je vedené trestné stíhanie pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Prípadom sa zaoberá vyšetrovateľ odboru boja proti korupcii a organizovanej kriminalite inšpekcie ministerstva vnútra.

Vyšetrovací tím vraždy Jána a Martiny: Kočnerova komunikácia odhalila trestnú činnosť štátnych orgánov

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v pondelok (19. 8.) informoval, že okrem novinárov boli lustrovaní aj niektorí prokurátori.

Viac o téme: Denisa SakováMilan LučanskýJán KuciakLustrácie novinárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu